Почетна » КРИМИНАЛЦИ ХОЋЕ „ГРАЂАНСКЕ ПАТРОЛЕ“ Твитераши ову слику називају „КОНТРАЦЕПЦИЈА“, али се иза свега крије нешто много ОПАСНИЈЕ

КРИМИНАЛЦИ ХОЋЕ „ГРАЂАНСКЕ ПАТРОЛЕ“ Твитераши ову слику називају „КОНТРАЦЕПЦИЈА“, али се иза свега крије нешто много ОПАСНИЈЕ

од admin
0 коментар
Корисници друштвене мреже Твитер неколико дана по мрежи деле фотографију лидера Српске деснице Мише Вацића који са још петорицом мушкараца позира са некаквим значкама које подсећају на полицијске.
 
ФОТО: МИША ВАЦИЋ /TWITTER
 
„Serbian Trainspotting“,  „патролне шапе“ неки су од назива које су твитераши наденули овој фотографији, а поједини су отишли и корак даље уз коментар да је слика – савршена „контрацепција“.
 
 
 Контрацепција pic.twitter.com/abdBHJRtGe

— Jozef K. (@srecniprinc) 07. мај 2019.

 

Можда би све ово било забавно, да се иза ње не крије много озбиљнија и опаснија прича – неколико особа са фотографије је осуђивано или су чак на Интерполовој потерници, а иницијатори су увођења такозваних грађанских патрола или ту идеју подржавају.

 

 

Посао тих грађанских патрола био би, како наводе у Центру за безбедност, истраге и одбрану ДБА, који је и иницијатор ове идеје, био борба против малолетничког криминала. Међутим, део ДБА су људи који су у спрези управо са криминалом.

Један од њих је Стеван Ђокић, председник центра ДБА, чији је кривични досије објавила посланица Мариника Тепић. У том досије наводи се да га је полиција од 1993. до 2006. седам пута евидентирала, између осталог, због лажног представљања, уништавања докумената о гласању и проневере.

 

 

Ђокић потврдио да је био привођен

И сам Ђокић је потврдио да је неколико пута привођен, али да никада није био осуђен. – Ја јесам привођен, ја то не кријем, ја јесам привођен, то је било пре „икс“ година, пре 10 година, ма пре 20 година, рецимо, јесам привођен. Једном сам, ето, разбио кутију на бирачком месту, зато што смо приметили варање на изборном месту, други пут је била туча, касније је утврђено да је самоодбрана. Поента је да је Стеван Ђокић привођен, али никада није осуђиван“, казао је Ђокић за Н1.

Ристић на Интерполовој потерници
 
Међутим, није он једина особа сумњиве биографије која фигурира у ДБА, али и на Вацићевој слици. Међу шесторицом мушкараца, налази се и Немања Ристић, иначе особа са Интерполове потернице коју потражује Црна Гора и то због, како се наводи, „успостављања криминалне организације и покушаја тероризма“
 
 
Интерполова потерница за Немањом Ристићем
 
Он је, иначе, јутрос у Подгорици осуђен на јединствену казну затвора од седам година за кривична дела тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације која је планирала да изведе, како се наводило, државни удар на дан одржавања парламентарних избора у Црној Гори у октобру 2016. године.
 
Иако се налази на Интерполовој потерници, Специјални суд у Београду одбио је као неосновану молбу за његово изручење.
 
Претио стрељањем
 
То, није једина ствар која је везује за Ристића. Наиме, Виши суд у Београду је у августу 2015. године Ристићу одредио меру обавезног психијатријског лечења на слободи, због тога што је тадашњем уреднику РТВ Б92 Верану Матићу, амбасадору САД у Србији Мајклу Кирбију и републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац претио да ће бити стрељани.
 
Поруке им је слао електронском поштом, а касније се на саслушању у Тужилаштву бранио да им је само „слао обавештења шта ће се десити“.
 
Како је „Блиц“ писао, он је својевремено био истакнути члан вождовачког клана, на чијем челу је тада био Горан Вуковић, звани Мајмун. Такође, био је осуђен и за убиство које је починио 1994. током обрачуна са припадницима звездарског клана Средојем Шљукићем Шљуком и Срђаном Аџемовићем, када је у пуцњави страдала Татјана Николић (20).
 
Међутим, пре непуне три године, исти тај Ристић је у Београду био на дочеку руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, и то са припадницима екстремно-десничарске организације „Заветници“.
 
Фотографија на којој се, поред Ђокића и Ристића, налази и лидер Српске деснице Миша Вацић заправо је била њихов одговор на твит Тепићеве у коме је довела у питање идеју о формирању грађанских патрола. Њу је на Твитеру поделио управо Вацић, уз пропратно објашњење.
 
 

 

– Амерички агенти разних тајних и безбедносних служби именовани лично од конзервативаца Трампа да раскринкају либералне сараднике МИ-6 у Србији. Маки Поyy – написао је он у коментару, који је вероватно требало да буде духовит, тим пре јер су на фотографији сви показали разне значке које подсећају на полицијске. Тако је Вацић још једном доспео у жижу јавности, овога пута као потенцијални „народни стражар“, како је још прошле године најавио, такође фотографијом, на којој је, између осталих, и Стеван Ђокић, али и Томо Ловрековић, који је 2017. године био ухапшен због претњи смрћу посланици Мариники Тепић. Тешко да би неко пожело да оваква екипа патролира градом и наводно чува грађане.

 

 

Вацић је, иначе, јавности познат као својевремено члан десничарске организације СНП 1389, затим по претњама мобилизацијом, честитања рођендана осуђеним убицама (Милорад Улемек Легија), друговањем са ултрадесничарима, али и као запослен, додуше кратко, у Канцеларији за КиМ Владе Србије. Поред тога, Вацић је 2013. године осуђен, између осталог, и због тога што је док је био члан екстремно-десничарског покрета позивао на насиље уколико дође до одржавања „Параде поноса“.

Они би да патролирају око школа и вртића?!
 
Ове особе би, уколико се реализује идеја о грађанским патролама, коју иначе ДБА има намеру да предочи најпре Министарству унутрашњих послова, могле да, рецимо, патролирају у близини основних и средњих школа и вртића, сарађују са школским полицајцима, регилушу саобраћај у зони школа, помажу становништву око вађења докумената, пријава, едукују грађане и омладину… Ово би, како наводе из ДБА, био опис посла грађанских патрола.
 
– Грађанска патрола би пре свега била вид превентивне групације едукованих људи који би помагали полицији и грађанима. Циљ је предузимање мера како би дошло до превенције, као и предузимање активности које се односе на развој комуникације и поверења између полиције и заједнице, едукација, успостављање и развој партнерства полиције и заједнице и развој проблемски оријентисаног рада у решавању безбедносних проблема – наводе у ДБА, и истичу да од пројекта не одустају, као и да немају намеру да мењају полицајце на терену.
 
ФОТО: ЗЛАТКО ЧОНКАШ / РАС СРБИЈА
 
Опремљени радио везом
 
Предвиђено је и да информације које на терену добију, грађанске патроле дојављују полицији, а уместо оружјем били би опремљени радио везом.
 
Идеја је да овај посао обављају особе које прођу безбедносну проверу, што би значило да Ђокић, Ристић и Вацић, вероватно тај посао не би могли да раде. На страну што је полиција та у чији делокруг рада спада све ово чиме грађанске патроле у најави имају намеру да се баве.
 
ИЗВОР:blic.rs/Лана Гедошевић
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар