Почетна » Данас је Савиндан и школска слава: Свети Сава издејствовао аутокефалност СПЦ, зачетник школства

Данас је Савиндан и школска слава: Свети Сава издејствовао аутокефалност СПЦ, зачетник школства

од Други Пишу
0 коментар

Данас се прославља празник Свети Сава који је уједно и школска слава и који се обележава у знак сећања на Саву Немањића који је умро у Трнову, у Бугарској.

Умро је 25. јануара 1236, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију.

Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије.

Сава Немањић, Свети Сава је утемељивач Српске православне цркве, државе и школства. Сматра се зачетником српске средњовековне књижевности, заштитник је просветних установа.

Године 1219. издејствовао је аутокефалност СПЦ, а његова дела „Номоканон“ (1220) и „Синодик православља“ (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности.

Његовом заслугом основани су књижевни и школски центри у манастирима.

Мошти Светог Саве сахрањене су маја 1237. у манастиру Милешева, а отоманске власти су их ископале и 1594. спалиле на Врачару, у Београду.

Школе у Србији сечењем славског колача и приредбама ученика обележавају школску славу, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти.

После полувековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Министар просвете Бранко Ружић данас ће у Влади Србије уручити појединцима и институцијама Светосавске награде за 2022. годину.

Добитницима ће Светосавска награда бити уручена за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе, развој научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања.

Министарство просвете традиционално организује и Светосавску академију под називом „Ризница Србије“, која ће бити одржана вечерас у МТС дворани са почетком у 20 часова и биће преношена директно на програму РТС2.

Како су најавили из Министарства,у културно-уметничком програму учествоваће талентована деца, ученици, студенти из целе Србије.

На овај начин Министарство ће широј јавности представити значај образовања и васпитања, добитнике Светосавске награде и указати на значај првог спрског архиепископа, великог српског просветитеља и заштитника школства Светог Саве.

У холу дворане, биће приказани уметнички радови ученика две средње школе – „Техноарт Београд“ и Школе за дизајн, а пре почетка Академије ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Хора Богословија одржаће мини концерт.

– Неке од кључних заветних порука Савиног просветитељског дела су да су образовање и васпитање кључни покретачи напретка српског народа. Садржаји програма наставе и учења засновани су управо на опредељењу да се почев од најмлађег узраста, у ученицима подстичу и развијају радозналост и љубав према књизи, потреба за стицањем нових знања и развијањем вештина, да се у ученицима поступно изгради поуздан темељ, који ће омогућити да и они даље шире љубав према књизи и сазнањима, као и да на темељу стечених знања односно свог образовања, и сами остваре дела за добро свога народа и на тај начин постигну и личну и општу добробит – каже министар просвете Бранко Ружић.

Како додаје, највећу заслугу за то данас имају васпитачи и наставници који упркос, понекад веома изазовним временима, и даље успевају да до сваког детета дођу, пренесу знање и значај чувања правих вредности.

– Стога њима, данас посебно, истичемо захвалност и уверавамо их да ће држава наставити да ствара још боље услове за њихов рад – поручио је Ружић.

Бета – В. А.  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар