Почетна » Брнабић на састанку са Радном групом за безбедност новинара

Брнабић на састанку са Радном групом за безбедност новинара

од admin
0 коментар

 Представник Републичког јавног тужилаштва Бранко Стаменковић обавестио је учеснике састанка да је у мају и јуну настављен тренд смањења броја пријављених случајева угрожавања безбедности новинара. У прилог томе навео је да је тужилаштво формирало 4 предмета у току јуна месеца. Од почетка године заведена су 46 догађаја у којима је угрожена безбедност новинара од којих је решено 32.16%, додаје се у саопштењу.

Даље се наводи да је Стаменковић присутне упознао са актуелном ситуацијом у предметима који се тичу угрожавања безбедности на новинарку Јелену Зорић и новинаре Милана Јовановића, Дашка Милиновића и Марка Видојковића.

Члан РГ Веран Матић упознао је присутне са искуствима у реализацији пројекта сигурна линија – СОС телефон (0800 100 115) указавши да више од 80% позива долази из унутрашњости, да је било случајева позива новинара из земаља окружења као и да је било доста позива који су се односили на случајеве који су се догодили у неком ранијем периоду.

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да је СОС телефон пројекат који се показао као изузетно добро решење и да је неопходно наставити подршку за даљи рад. Заштитник грађана Зоран Пашалић је присутне обавестио да је формирана јединствена платформа за евиденцију напада на новинаре. Договорено је да се о платформи детаљно разговара на следећем састанку.

Председница Владе Ана Брнабић нагласила је да Влада Србије остаје посвећена безбедности и заштити новинара јер је то тема која је суштински важна за будућност наше земље.

Представници медијских и новинарских удружења који су присуствовали састанку – УНС, АНЕМ и Синдикат новинара Србије (СИНОС), рекли су да је важно да се настави са започетим активностима, али и да је неопходно да ово тело настави рад у формату како је започето, са свим медијским и новинарским удружењима који су од почетка укључени у процес израде Медијске стратегије и радних група.

Састанку су присуствовали партнери из међународних организација – Мисије ОЕБС у Србији и Фондације „Конрад Аденауер“.

У складу са ранијим договорима чланова Радне групе, премијерка Брнабић је заказала следећи редовни месечни састанак за петак, 27. август.

Милица Божиновић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

fifteen + thirteen =