Почетна » Метеоролог: Циклон из Немачке стигао у Србију

Метеоролог: Циклон из Немачке стигао у Србију

од admin
0 коментар

 „Србија је и даље под утицајем висинског циклона. Центар овог циклона је изнад јужних крајева Јадранског мора и веома је простран, па га пресрећу централни Медитеран, Балканско полуострво и Србија. Под утицајем овог циклона веома је нестабилан са честим пљусковима и грмљавином. Као и претходних дана у нашу парцелу стигле су велике количине пустињског песка из Сахаре, падавине ових дана садрже честице из Сахаре, које ће бити видљиве на прозорима и на возилима. Ова појава је потпуно природна и убијена за наше подручје, нарочито током пролећа, док лети врло ретко, што овог лета није био случај“, казао је Ђурић.

 

 

Он је објавио да у Србији реке и потоци имају веома низак водостај због претходном сушног периода, тако да не постоји опасност од изливања река.

„Али са оваквим јаким падавинама увек постоји ризик од мањих потока од бујичних поплава, као и од ризик од одводњавања система не у урбаним срединама могу да узму велику количину воде у кратком временском периоду“, написао је он.

Метеоролог је истакао да циклон који се налазио изнад Немачке сада је у Србији, али поновио да нема опасности од поплава.

„Циклон који тренутно делује на време у Србији, али и на целом Балканском полуострву, претходно се налазио изнад Немачке и данима је био стационаран изнад истог подручја, па су из тог разлога запад и југозапад Немачке, Луксембург, исток Холандије и Белгије данима били на удару катастрофалних падавина и олуја“, написао је Ђурић.

Данило Савић      Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар