Почетна » ТИТО ЈЕ МРЗЕО СВЕТОГ НИКОЛУ! Ево зашто је МАРШАЛ забранио Србима да славе свог СВЕЦА и на кога га је ПОДСЕЋАО

ТИТО ЈЕ МРЗЕО СВЕТОГ НИКОЛУ! Ево зашто је МАРШАЛ забранио Србима да славе свог СВЕЦА и на кога га је ПОДСЕЋАО

од admin
0 коментар

Доживотни председник СФРЈ и лидер КПЈ није волео Светог Николу и забрањивао је његову прославу, јер га је подсећао на човека ког цео свет воли и с радошћу га очекује у својим домовима

Србија данас слави! Позната је реченица да је 19. децембра цела Србија на ногама, јер се прославља Свети Никола – пола људи слави, а друга половина иде на славу. Ипак једна од мистерија овог светитеља везује се и за име доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита који је према тврдњама историчара мрзео овог свеца, јер га је подсећао на Деда Мраза!

Познато је да у комунистичкој СФРЈ “није било пожељно” да се прослављају крсне славе, да се иде у цркву, јер је та идеологија учила људе да БОГ НЕ ПОСТОЈИ!

Foto: Profimedia/Corbis

Ипак, мало је познато да је СИН НАШИХ НАРОДА И НАРОДНОСТИ Јосип Броз Тито посебну одбојност гајио према светитељу којег Срби најмасовније прослављају.
Наиме у првим годинама СФРЈ, Деда Мраз био је “осуђен” као бољшевичко-клерикална творевина јер је Јосипа Броза Тита подсећао на Светог Николу, славу коју уопште није волео.

Foto: Wikipedia /  Domatrios

Познато је да празнике увек легитимишу власти и да су они ту, баш као што нам је објаснила и кустосткиња Музеја историје Југославије, Ана Панић, “да славе оно што је на власти, па су и Нова година и други социјалистички празници били ту да замене оне старе религиозне празнике попут слава, Божића, Ускрса“.

Наиме, Јавне светковине су и те како коришћени у сврху промоције комунизма и слављене “по партијском задатку” брисале су границе између личног и друштвеног, а једна од главних функција била им је интеграција. Нова година, која до Другог светског рата није била претерано популаран празник међу Југословенима, требало је, како нам је објаснила кустоскиња кустос МИЈ-а, да у јавном животу СФРЈ замени дотадашње обележавање Божића, али и да вешто избегне подвојеност становништва различитих вероисповести и створи осећај припадности једној заједници – млађаној СФРЈ.

Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS

Ипак, остаје чињеница да Тито никада није волео Светог Николу…

Телеграф.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар