Почетна » Више од 100.000 људи у Србији се годишње пресели, млади највише иду у Београд

Више од 100.000 људи у Србији се годишње пресели, млади највише иду у Београд

од Други Пишу
0 коментар

У току једне године више од 100.000 људи у Србији промени своје пребивалиште. Тачније, трајно се пресели из једног у друго место. Београд је град који сваке године добије највише нових станара и најпривлачнији је младима. Међутим, људи се селе и унутар главног града, из општине у општину.

Београд је 2020. године постао већи за 13.300 нових становника. Многи долазе због бољих услова живот, добре плате и већих могућности. Ђорђе Славковић је тај потенцијал приметио још од студија.

Београд је 2020. године постао већи за 13.300 нових становника. Многи долазе због бољих услова живот, добре плате и већих могућности. Ђорђе Славковић је тај потенцијал приметио још од студија.

„Мислио сам при упису да овде имам више могућности да нађем посао и да ће самим тим моја диплома више да се цени било у Београду, било у Рашкој или било где у Србији. Нисам имао у почетку намеру да останем, међутим са развојем ситуације и потражњом посла, чини ми се да овде имам више шанси за запослење“, сматра Славковић.

Београд никад не мирује, иако свакодневно прими много више људи него било који град у Србији. Ипак, промене се дешавају и унутар града. Многи се селе из општине у општину.

Социолог Милица Весковић Анђелковић објашњава да људи углавном мењају општину због посла, школе, ако су деца у питању, али и да је то врло често због цене некретнина, квалитета, веће квадратуре и зелених површина.

„Просто неки делови града су јефтинији и доступнији младим брачним паровима и студентима, него центар Београда или чак и Нови Београд у последње време“, истиче Весковић Анђелковићева.

Звездара је једна од општина која има позитиван миграциони салдо, односно највише досељењих становника. Привлачна је због шуме, паркова и вртића.

Нови Београд је тражен због многих пословних центара, банака и ИТ фирми, Врачар због адвокатских канцеларија.

Већи стамбени простори утичу негативно на расположење досељеника.

„Стари град и Савски венац, то су градске општине које имају ограниче простор и не могу се ширити. Више су то општине оријентисане том пословном амбијенту, тако да је то један од разлога зашто се више људи одсељава него што се досељава. А то после генерише и просечну старост у тим општинама“, истиче Гордана Бјелобрк, демограф у Републичком заводу за статистику.

Београд је најпривлачнији младима. Просечна старост оних који мењају пребивалиште је 34 године. Тај тренд досељавања у главни град почео је од 2015. и наставља се и даље.

Ртс/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар