Почетна » Александровац: Земља joш ломи куће и друмове

Александровац: Земља joш ломи куће и друмове

од admin
0 коментар

Клизишта која су прорадила почетком седмице причинила озбиљну штету у жупском крају. Због највећег померања тла од 2007, у Александровцу чак 32 ризична места

ОД почетка седмице на територији општине Александровац прорадила су чак 32 клизишта! Земља у Жупи почела је да се помера током ноћи између недеље и понедељка, а са терена не престају да пристижу драматични извештаји, па је Општински штаб за ванредне ситуације у сталном заседању…

– Формирали смо комисије за процену штете и оне већ раде свој посао – истиче Југослав Стајковац, председник општине Александровац, указујући на то да је најтежа ситуација на регионалном путу ка Јошаничкој Бањи.

Напомињући да се околности мењају буквално из сата у сат, Синиша Младеновић, директор Дирекције за урбанизам и изградњу, истиче да је у овом тренутку могуће само идентификовати оштећења, по пријавама домаћина, али је још рано да се штета и процени.

– Саобраћај на државном путу другог А реда, бр. 207, могућ је само за мања возила, док се остала преусмеравају. Иначе, на попкопаоничком подручју и раније је било клизишта, али од 2007. није забележено померање тла оваквих размера. Једноставно, обилне падавине и подземне воде узимају свој црни данак – закључује Младеновић.

ГРОБЉЕ НА УДАРУУСЛЕД великих падавина дошло је до покретања клизишта и на територији Крушевца, посебно на Новом гробљу! Померање тла оштетило је и коловозе у овом крају, па су надлежни већ послали екипе задужене за хитно санирање штете. Али, док од клизишта још стрепе у селима Крушевица и Рибаре, у Дедини је највећи проблем – поплава.

Жупљани кажу да клизишта не само „гутају“ земљу и путеве, већ и „ломе“ куће. На свега четири километра од Александровца, у селу Ракље, на дому породице Живковић видљива су знатна оштећења…

– Клизиште је било активно читав сат, а асфалтни пут који се налази на десетак метара изнад куће сада изгледа као ораница. Коловоз је пропао готово пола метра.

По сведочењу овдашњег новинара Бобана Прибановића, само километар даље – у селу Вратари – клизиште је однело регионални пут, па мештани из горњег дела Жупе аутобусом долазе само до ове тачке, а онда пешаче око пет километара до Александровца.

Иначе, попут села на територији Бруса – током снежних падавина овог и прошлог месеца – и александровачка су и те како осетила зиму. Петнаестак заселака у атарима села Плоча, Рокци, Јелакци и Стрменица, управо због невремена, било је одсечено од остатка света.

С. БАБОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар