Почетна Локалне вести Оператори уплаћују 100 милиона евра за 4г мреже

Оператори уплаћују 100 милиона евра за 4г мреже

од admin
0 коментар

Укупно 21 милион евра слио се у државну касу од фебруарске продаје дозвола за коришћење френквенција које су мобилним операторима у Србији омогућиле ширење најсавременије мреже четврте генерације

УКУПНО 21 милион евра слио се у државну касу од фебруарске продаје дозвола за коришћење френквенција које су мобилним операторима у Србији омогућиле ширење најсавременије мреже четврте генерације. У ресорном министарству очекују да ће наредна продаја дозвола за коришћење фреквенција, које ће се ослободити по окончању дигитализације ТВ сигнала, бити још плодоноснија по буџет.

– С обзиром на то да је реч о спектру на 800 мегахерца који одликује боље простирање сигнала и могућност покривања руралних подручја, очекујемо да би, по основу продаје дозвола за овај спектар фреквенција, буџет могао да приходује и 100 милиона евра – истакла је Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација.

Мобилни оператори, пак, не трче пред руду. Ниједна од три компаније не жели прецизно да се изјасни колико је, уопште, реално очекивање да ће платити готово пет пута више за фреквенције од 800 мегахерца, у односу на 1.800 мегахерца за које су издвојиле по седам милиона евра. Чекаће, кажу, да држава објави услове за продају лиценци.

– Сасвим је уобичајено да цена лиценце за спектар на 800 мегахерца буде вишеструко већа од цене на 1.800 мегахерца – речено је „Новостима“ у „Телекому Србија“. – Разлика је свакако условљена и већим простирањем сигнала на 800 мегахерца, због чега се истим бројем базних станица и снагом зрачења може покрити већа територија. Самим тим, коришћење овог дела спектра је погодно првенствено у руралним подручјима.

И „Вип мобајл“ је спреман да инвестира у нови фреквенцијски опсег на 800 мегахерца, али сматрају да је рано да о својој пословној позицији говоре више од три месеца пре законског рока за окончање процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала.

НАПРЕДНИЈЕ УСЛУГЕ

– ДОДАТНИ спектар фреквенција, укључујући и онај од 800 мехагерца, омогућавају још боље планирање мреже и напредније услуге за кориснике, како у градским тако и у руралним срединама, сматрају у „Теленору“. – Подржавамо намеру да се обави аукција спектра на 800 мегахерца. Као оператор који послује на више тржишта у Европи, упознати смо са околностима под којима се врши аукција спектра 800 мегахерца. У циљу унапређења корисничког искуства, развоја мреже и сервиса, неопходно је направити баланс између обавеза и финансијских очекивања од саме аукције спектра.

Д. И. КРАСИЋ    новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар