Почетна » Удружење “Зелени зид” покренуло петицију да Дурлан добије свој парк

Удружење “Зелени зид” покренуло петицију да Дурлан добије свој парк

од admin
0 коментар
gjuu

 

Идеја да међублоковска површина од броја 120 до броја 140 у Књажевачкој добије статус званичног јавног градског парка родила се оног тренутка када су зелену површину испред зграда заузели подземни контејнери. Ово је, каже Марија Петернел из “Зеленог зида”, нарушило и тај мали простор са травом у чијој непосредној билизини се налази мобилијар.

 “Покренули смо иницијативу јер нас је епидемија короне управо упутила ту на тај једини простор испред наше зграде, на ту једину зелену површину. Схватили смо да немамо парк у читавом насељу, да нема ниједног јединог парка, иако у нашој улици постоји и обданиште и основна школа. Искрено се надамо да ће надлежни одговорити на нашу иницијативу”, каже Петернел.

 Град је, подсећа, и иначе донео стратешке документе у којима је наглашено да су паркови и зелене површине приоритет у граду.

 

gjuu

“Знамо да у нашем граду има јако мало паркова, да је Ниш један од најзагађенијих градова што се тиче ваздуха, да дишемо јако загађен ваздух, што утиче на наше здравље. Оно што ми као станари овог дела насеља желимо је да ове зелене површине опстану, да буду одржаване, да их уређују редовно, да буде мање отпада на њему, да се станари понашају одговорније према својој околини, и да сви заједно партнерски учинимо све да наш будући градски парк буде простор здрав за све нас”, истиче Петернел.

 Акцији се придружио велики број комшија из овог дела града. Идеја удружења је и била да најпре имају директну комуникацију са њима и да чују шта они имају да кажу о овој идеји.

uu

“Било нам је битно да чујемо шта мисле о свим тим проблемима, да ли желе парк, и заиста су резултати сјајни. Прошлог викенда смо са еко активистима, са “Еко герилом” и активистима “Зеленог кључа”, чистили читав овај потез од отпада. Још једну такву акцију ћемо организовати за крај са нашим комшијама који су нас подржали у претходној акцији, прекопута у Књажевачкој. Искрено се надам да ће оваквих грађанских иницијатива бити што више и да ће грађани схватити да могу јавно да искажу своје потребе које утичи на њихов квалитет живота непосредно и да ће њихова еколошка свест бити на мало више нивоу”, додаје Петернел.

ooo

За средства за промоцију кампање и иницијативе аплицирали су преко сајта промени.рс.

“Ми смо аплицирали код Националне коалиције за децентрализацију за њихов програм “Грађани имају моћ” и добили смо саветодавну и логистичку подршку, као и финансијску подршку за сав штампани материјал и за ту малу кампању”.

 Онлајн петицију можете потписати на овом линку, а уколико желите да потпишете лично то можете учинити 22. и 29. маја од 11 до 13 сати код АС трговине у Књажевачкој улици у Нишу.

 

Foto: MRCN    Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар