Почетна » КАКО ВУЛИН СЛАВИ Узео 13 војних кувара и конобара да му служе на јубилеју странке

КАКО ВУЛИН СЛАВИ Узео 13 војних кувара и конобара да му служе на јубилеју странке

од admin
0 коментар

Министар одбране Александар Вулин ангажовао је тринаесторо запослених из Војне установе „Дедиње“ за прославу десетогодишњице своје партије, Покрета социјалиста. Војни синдикат је прво тврдио да им за трочасовно служење није плаћено, док су данас саопштили да је услуга накнадно плаћена и да су уговори антидатирани. Из Војске кажу да је све урађено у складу са законом.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић каже за „Блиц“ да је скандал што ангажованом особљу ништа није плаћено јер су њихове плате од 25.000 до 34.000, колико имају кувари и касири.

– За прославу „Покрета социјалиста“ из Војне установе „Дедиње“ ангажовани су два шефа сале, девет конобара и два кувара, који за свој трочасовни рад нису добили никакву накнаду. Осим што Закон о одбрани јасно каже да је забрањено коришћење Војске Србије у страначке, идеолошке и политичке сврхе, па се оваквим чином крши и закон ове земље, овде се првенствено поставља питање морала. Због чега су људи радили, народски речено, бадава? Свака светковина у Србији, када се прави, домаћин који организује весеље, знајући ред, труди се да се сви који су ангажовани буду исплаћени. Нису радници Војне установе „Дедиње“, која има свој углед и традицију, дошли на радну акцију левичарске странке, покрета, што год да је Покрет социјалиста – каже Антић.

Novica Antić sa saradnicima

Запослени у тој установи су, како истиче, такође радници које штите закони и Устав Србије, односно Војна установа „Дедиње“ није ничија „дедовина, већ државна институција“.

– Апелујем да са Вулин са својим страначким „друговима“ договори и издвоји део новца од партијских чланарина и да се плате радници “Дедиња” – предлаже Антић.

Он је упозорио и да је Покрет социјалиста за ово требало да потпише уговор са надлежном војном установом.

– Бар доведите ово страначко баханалисање у законске оквире потписивањем уговора са државном институцијом, чије раднике ангажујете. Не брукајте се. Ти људи ионако раде за више него скромне плате, тако да им наметање прековременог рада, без динара, дође као кажњавање. А на то, док је Устава и закона ове државе – нико нема права! – истакао је Антић.

С друге стране, одговарајучи на питања „Блица“, из Министарства одбране тврде да је услуга плаћена, те да се ради о уобичајеној комерцијалној активности.

– Војна установа „Дедиње“ била је ангажована за пружање угоститељских услуга на догађају Покрета социјалиста 14. јула 2018. године од 17 до 20 часова у Дому омладине. Услуга је пружена под комерцијалним условима, а била је благовремено уговорена још 11. јула. За реализацију ове услуге ангажован је број запослених у складу са угоститељским нормама, на пословима послужења, у њиховом редовном радном времену, за шта их следује редовна зарада у складу са законским прописима. За овакве делатности није потребна никаква посебна дозвола, нити одобрење јер се ради о пословима у оквиру основне делатности ВУ „Дедиње“ и ради се о једној од уобичајених комерцијалних активности, кетерингу, који је доступан свим грађанима. Све је урађено у складу са законом и прописима, као и у претходних 50 година колико ова установа послује – кажу у Министарству одбране.

Директор „Дедиња“ Чедомир Кисић рекао је да Војна установа којом руководи послује у складу са законом и далеко боље него што је био случај у претходном периоду.

– Молим представнике Војног синдиката да својим деловањем, а пре свега ширењем нетачних информација, не наносе штету пословању ВУ „Дедиње“ и угледу њених запослених који су репутацију међу угоститељима у земљи стекли преданим радом у трајању од пола века – казао је Кисић.

ПС: Биће нам драго да покажемо уговор и уплаћена средства

Председник београдског одбора ПС Небојша Петровић каже да су војно особље ангажовали јер су хтели симболично да покажу да им је стало до војске и државе те да ће им „бити драго“ да покажу уговор и уплаћена средства.

– „Дедиње“ је самодоходовна установа која нам је пружила услугу кетеринга, баш као што би и било која друга установа угоститељског типа. Ангажовали смо ВУ „Дедиње“ у складу са законом и уредно платили услуге. Нисмо желели да ангажујемо приватнике, већ да ангажовањем ВУ „Дедиња“ покажемо, симболично, да нам је стало и до војске и до државе. ПС пита Војни синдикат зашто се никада није сетио ове установе и њених радника за време досовског режима, када је ова установа систематски уништавана, када је пропадала, када радници нису добијали плату на време, већ сада када је „Дедиње“ коначно стало на ноге, када приходује, а радницима плата не касни ни дан – поручио је Петровић.

Шутановац: Недопустива злоупотреба

Бивши министар одбране Драган Шутановац критиковао је потез Александра Вулина.

– Није први пут да се злоупотребљавају војска и њени капацитети. На новогодишњој забави је бивши министар Братислав Гашић извео припаднике војске да ту ноћ деле чај и кувано вино грађанима у Крушевцу. Вулин је у својој бахатости у тој злоупотреби отишао корак даље и то у партијске сврхе, што је недопустиво и неопростиво – каже Шутановац.

Војни синдикат: Анидатирали су уговоре

Данас, дан после првог саопштења, Војни синдикат издао је ново у коме кажу да је запосленима ВУ “Дедиње” услуга накнадно плаћена, након што је читав случај доспео у јавност. Они трвде је директор Војне установе „Дедиње“ антидатирао уговоре и да су радници “брже боље исплаћени уз давање инструкција шта да кажу.”

Војни синдикат позвао је данас Министарство одбране да објави уговор о ангажовању људи, понуду менија, радне налоге, радне листе, као и фискалне рачуне.

Данијела Луковић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар