Почетна » Нордијске земље: Русија највећа претња по безбедност Европе

Нордијске земље: Русија највећа претња по безбедност Европе

од admin
0 коментар

Нордијске земље назвале данас Русију у заједничком саопштењу највећом претњом по безбедност Европе и договориле интензивнију сарадњу на пољу одбране

ОСЛО- Нордијске земље назвале данас Русију у заједничком саопштењу највећом претњом по безбедност Европе и договориле интензивнију сарадњу на пољу одбране и већу солидарности са балтичким државама.

 Министри одбране Шведске, Норвешке, Финске, Данске и Исланда су у саопштењу објављеном у најтиражнијем норвешком дневном листу „Афтенпостен“ истакли да северна Европа мора да буде спремна за могуће кризе или инциденте изазване од стране Русије, пренео је Ројтерс.

„Руски лидери су показали да су спремни да у пракси и ефикасно употребе војна средства како би остварили своје политичке циљеве, чак и кад то подразумева кршење принципа међународног права“, наводи се у саопштењу, чију је аутентичност потврдило норвешко Министарство одбране.

„На Балтику и нашим северним подручјима се бележи појачана војна и обавештајна активност. Руска војска нас изазива дуж наших граница, а у Балтичком мору је дошло до неколико случајева повреде границе“, истакли су министри нордијских земаља.

Заједничко саопштење ће током наредних дана бити објављено као уводник у тиражним листовима свих нордијских земаља.

Финска, која граничи са Русијом, и Шведска нису чланице НАТО, али све интензивније сарађују са том алијансом.

То заједничко саопштење је до сада један од најоштријих одговора на потезе Русије, која је пре годину дана припојила полуострво Крим, што је изазвало раст тензија у Европи.

„Руски потези представљају највећи изазов по безбедност Европе. Руска пропаганда и политичко маневрисање доприносе сејању неслоге између земаља, као и унутар организација попут НАТО и ЕУ“, упозорили су министри нордијских земаља.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар