Почетна » Опозиција тражи да се испуне ови захтеви: Формирати тело за праћење избора, сређен бирачки списак и лекс специјалис

Опозиција тражи да се испуне ови захтеви: Формирати тело за праћење избора, сређен бирачки списак и лекс специјалис

од Други Пишу
0 коментар

Након одлуке председника Александра Вучића да се одложи седница Народне скупштине и да београдски избори буду 2. јуна, опозициони посланици су се обратили на конференцији за медије. Они су затражили да се испуне услови за одржавање фер и слободних избора, што дугорочно укључује формирање дела прелазне Владе где би опозиција добила два министарска места чиме би се обезбедили равноправни услови за обе стране. Када је реч о захтевима који се одмах траже, „Србија против насиља“ инсистира да се формира посебно тело за праћење избора, да се среди бирачки списак и да се донесе лекс специјалис који би све наведено и омогућио.

Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта рекао је да су претходни избори показали да је цео изборни процес дубоко изманипулисан.

„Видели сте лажне листе, фалсификоване потписе, па сте видели довожење бирача, манипулације бирачким списком, ко може да гласа, а ко не. Припремили смо детаљан документ који се наслања на ставове Прогласа и налазе ЦРТЕ. Ово је детаљна разрада што смо детаљно договорили са НАДОМ и Прогласом“; навео је Лазовић на почетку конференције.

Када је реч о конкретним предлозима, Лазовић је објаснио како треба да изгледа припрема избора.

„Народна скупштина мора да формира посебно тело, Комисију за контролу избору, где ће место наћи и опозиција и организација цивилног друштва. Она ће се бавити контролом избора у свим фазама, биће привремено решење, а дугорорчно ћемо предложити измене закона по моделу Северне Македоније. Ту ће бити простора за прелазну Владу у којој би бити најмање два министра из редова опозиције и то за локалну самоуправу и за МУП. Мора се извршити ревизија бирачког списка, односно његова контрола. На локалним изборима могу да гласају само они који имају пријављено пребивалиште. Мора да се уведе забрана говора мржње, ширење лажи…“У информативном програму РТС мора да дође до представљања релеватних групација. Мора се сменити РЕМ и генерални директор РТС“, навео је он.“, наставио је он и додао:

„Неопходно је донети лекс специјлас, који би био привремен и који би важио док се не уведе трајно решење“, рекао је Лазовић.

Председник НПС Мирослав Алексић рекао је да је добро што је власт одустала од новог „изборног насиља са намером да изборе одржи 28.априла.

„Сада треба да се дефинишу нови избори за учешће на њима и то захтевамо од власти. Није суштина о лицитирању датумима избора, већ је суштина под којим условима ће бити. Извештај ОДИХР-а јасно је дефинисано мањкавости система, а сада је време да се примени све то. Предвиђена је мешовита комисија кој би чинили власт и опозиција. Што пре кренемо са овим, то ћемо пре добити датум за одржавање избора“, навео је Алексић.

Лазовић се после поново обратио и рекао да се не може лицитирати са датумима.

„Немојте да нас доведете у ситуацију да лицитирамо са датумом избора. Молим вас, како грађани не би било довођени у неку заблуду молим вас да објасните грађанима каква врста крађе се десила (обратио се РТС-у прим.аут)… Концепт који смо предложили постоји у Северној Македонији, тражићемо као дугорочно решење да се од датума расписивања изборе дође до формирања дела прелазне владе, а које ће предложити опозиција како бисмо могли да знамо да су избори протекли у фер условима“, навео је Лазовић.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић најавио је у недељу након обраћања Вучића да је одржавање избора у Београду 2. јуна „резултат притиска грађана који више не пристају на крађу и манипулације“.

Шта је све Вучић рекао на конференцији за медије?
Председник државе Александар Вучић рекао је да се одлаже седница Скупштине Србије за седам дана, док ће београдски избори бити 2. јуна.

„Биће одложена седница Парламента за тачно седам дана да бисмо припремили избор потпредседника“, рекао је Вучић.

Додао је да то има своје последице.

„То има и своје последице, а што се тиче избора, сви ће бити у законском року. Нема никаквог леx специалиса, пошто га нико није ни тражио. Ја сам направио једну формалну грешку, када сам рекао да ће избори бити одржани 5. маја на Васкрс. Мислио сам да ће сви хтети да се види воља народа, међутим то није било законски сасвим прецизно. Законски прецизно је следеће: Најкаснији датум за расписивање избора је 3. април. И то мора да распише председник Скупштине, који до тада мора бити изабран“, рекао је Вучић.

Foto Printskrin

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар