Почетна » Понош: Вучић ће увести санкције Русији, али штета је већ направљена

Понош: Вучић ће увести санкције Русији, али штета је већ направљена

од Други Пишу
0 коментар

Здравко Понош, лидер Србија центар (СРЦЕ), изјавио је да је одлагање формирања Владе имало за циљ да се одложи увођење санкција Русији, али да је тај простор исцрпљен. Понош је, гостујући у емисији “Утисак недеље”, навео да се закаснило са увођењем санкцијама, да је штета за међународну позицију Србије већ направљена и да не може да се поправи.

“Вучић се не бави ни српским ни руским интересима, него само својим и опстанком на власти, а Русији још није увео санкције зато што његово гласачко тело то не подржава. Не ради се ни о кавим моралним и принципијелним разлозима. Зашто је онда увео санкције Белорусији?”, рекао је Понош додајући да је Вучићево излагање само било увод у предстојеће преобликовање расположења његовог гласачког тела што ће се видете у начину извештавању телевизија и штампаних медија под његовом контролом.

 

Према његовим речима свет је дошао на ивицу нуклеарног рата и да се драматичне ствари дешавају. Понош је навео да је неопходно да ускладимо политику са амбијентом коме припадамо и ЕУ чијем чланству тежимо као и да је време да “ухватимо талас и надокнадимо изгубљено време”.

 

Коментаришући изјаву председника Вучића о немачко-француском предлогу за решавање косовског питања, лидер Србија Центар је навео да није јасно да ли се ради о неком новом предлогу или ономе од кога је Вучича заболела глава, а који Понош сматра неприхватљивим.

 

“Што је најважније, не знамо шта је он одговорио на предлог Шолца и Макрона”, рекао је Понош осврћући се да би, према том предлогу, Србија ушла у ЕУ 2033. године, по убрзаној процедури.

“Какав је онда редован, Вучићев пут у ЕУ, ако је ово убрзан. Како такав предлог иначе може дага мотивише, када он не жели да уведе Србију у ЕУ”, рекао је Понош.

 

Понош је јасно истакао да “не подржава аранжмане који би подразумевали признање Косова од стране Србије и улазак у УН. У споразуму где би то била црвена линија, може да се тражи простор за флексибилност и компромис о свему осталом, па и чланству у другим међународним форумима и организацијама, што би могло да обезбеди и виши ниво заштите људских права, културне баштине, цркви и манастира”.

 

Лидер Срце Србије је навео да Декларација извесног броја интелектуалаца и странака десне оријентације не представља садржајно ништа ново јер “постоји група интелектуалаца која релативно редовно потписује петиције око важних националних тема, прогласа и они су то опет потписали”.

 

„То није ништа ново. То му дође као Дан мрмота. То је у филмском жанру љубавна комедија са елементима фантастике. Овде се једино разликује та прича што су сад томе присуствовале и неке политичке партије “, објаснио је своје виђење Декларације Понош додајући да су мотиви и циљеви Декларације можда племенити, али да се не види како могу да се остваре.

Можда ти се свиди

Оставите коментар