Почетна » Складиште угљене прашине код Смедерева, мештани забринути: Не можемо да дишемо, прозоре не отварамо због деце

Складиште угљене прашине код Смедерева, мештани забринути: Не можемо да дишемо, прозоре не отварамо због деце

од Други Пишу
0 коментар

У селу Вранову код Смедерева, за кратко време, настало је велико складиште угљене прашине. Складиште се од појединих кућа налази на само 10 метара, па се мештани жале да ветар наноси прашину на куће и угрожава им здравље. Од надлежних траже да се складиште што пре уклони.

Загађење ваздуха и земљишта у Вранову свакодневна је тема. Дивље депоније, складишта прашине, прво је што се види када се уђе у ово смедеревско село. Ново изненађење за мештане је било, када је, како кажу, преко ноћи никло брдо угљене прашине.

„То су навукли тај угаљ, одакле и шта је, то је за кратко време навучено. Сад су биле ове олује и кише, то је испарење и гушење. Ја сам срчани болесник, мени то смета, и ово време, а камоли та прашина и све остало“, каже Драгослав Миленковић из Вранова.

И други мештани кажу да у месту не може да се дише, прашина пада и на веш, а прозоре због деце не отварају.

Према сазнањима локалног покрета „Тврђава“, складиште и отпад су у приватном власништву. Како кажу, првобитно је ова гомила складиштена у селу Забрежје код Обреновца почетком јула, али је након протеста мештана и интервенције републичких инспекцијских органа, због угрожавања животне средине, она измештена.

„Решењем инспекције је то измештено, код нас. Значи, испоставља се да је Смедерево некако сигурна кућа за сваки отпад у овој земљи. С једне стране, ми причамо о шљаци, која је баш ту, одмах преко пута, која је индустријско загађење. И одмах ту поред сада имамо и угљену прашину, неки угаљ за који не знамо ни одакле потиче ни да ли је опасан по здравље, јер причамо о здрављу грађана, то је кључно“, рекао је Никола Крстић из покрета „Тврђава“.

Према његовим речима, одмах су апеловали да надлежни изађу на терен и утврде да ли је реч о опасном отпаду.

„То мора да се измести одатле, не интересује нас одакле ту, ко је власник тога, оно што ми желимо је да се то измести одатле на адекватно место, ван насељеног места“, рекао је Крстић.

Мештани најављују организовано окупљање уколико се отпад ускоро не измести.

„Ми имамо депоније са свих страна, али то са угљем, то је катастрофа, значи катастрофа. Ми смо спремни да преузмемо неку акцију, договарамо се овако, знамо да је била инспекција, не знамо шта су донели, треба да дође републички, био је овај општински. Ако се не стопира то и не исели из Вранова, изаћи ћемо највероватније на улицу“, каже Новица Васић из Вранова.

Грађани су и овога пута остали ускраћени за званично саопштење надлежних. У телефонском разговору, из градске управе су нам потврдили да је инспекцијски надзор у току и да ће проблем бити решен. Није прецизирано када.

Foto: Printscreen/RTS

Ртс/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар