Почетна Друштво Лекови за штитну жлезду и дијабетес, које користи скоро милион пацијената у Србији, од сада искључиво на рецепт

Лекови за штитну жлезду и дијабетес, које користи скоро милион пацијената у Србији, од сада искључиво на рецепт

од Други Пишу
0 коментар

Лекови које користи готово милион људи у Србији, за болести штитне жлезде и дијабетес, Еутирокс, Глукофаж XР и Летрокс, од сада више неће моћи да се купују у апотеци без рецепта и извештаја изабраног лекара. Због несташице и све масовнијих злоупотреба, апотеке у Србији су, сазнаје Нова.рс, крајем прошле недеље из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) добиле званичан допис о новом начину издавања ових медикамената.

Грађани који годинама живе са болестима штитне жлезде, протеклих дана били су непријатно изненађени, када у апотекама нису успели да купе лекове, које су до сада подизали без рецепта.

“Користим Еутирокс већ осам година и куповао сам га увек у било којој апотеци, без проблема. Због посла и других обавеза, нисам у могућности да често идем у дом здравља по рецепт. Међутим, данас ми је у апотеци речено да им је у петак стигла нова одлука Фонда, према којој, због несташице лека, сада морам да им дам рецепт и потпис изабраног лекара на увид, како бих добио лек. Позвао сам свог доктора чим сам изашао из апотеке и заказао да сутра одем по све потребне папире. Не могу да верујем да ћу од сада сваки пут кад ми треба лек, морати да трчим у дом здравља”, пожалио се читалац Нова.рс Драган Здравковић (48), из Београда.

У већини апотека, у последњих неколико дана, грађани се буне, јер не добијају тражене лекове за најтежа и најчешћа хронична обољења у нашој земљи.

“Од новембра прошле године користим Глукофаж и сад ми одједном траже име изабраног лекара из дома здравља да провере да ли да ми издају лек. До сада сам га увек куповала без проблема, а знају ме у апотекама у које одлазим. Знају да сам пацијент и да ми је лек неопходан, ипак сад су толико строга правила, да ћу сутра морати на други крај града, где ми је дом здравља, како бих узела рецепт и добила лек”, прича Милијана Петковић (42), из Београда.

У апотекама за Нова.рс потврђују да су од РФЗО добили нова упутства за издавање ових лекова.
“За Еутирокс, Глукофаж XР и Летрокс, добили смо званичан допис крајем прошле недеље, у којем стоји да ове лекове морамо издавати искључиво уз рецепт и извештај лекера. Такође, од сада ћемо бити у обавези да печатирамо колико смо ових лекова издали, а дозвољено је да пацијенту издамо само месечну дозу, никако више од тога. Образложење за нови протокол је превенција несташица и бројних злоупотреба, којих има највише са глукофажом, јер га девојке користе за мршављење”, каже за Нова.рс Маја С., запослена у једној београдској апотеци.

Подсетимо, почетком јула на нашем порталу писали смо о несташици лекова које у редовној терапији користи готово милион људи: Глукофаж (Глуцопхаге) XР за дијабетес и Еутирокс за штитну жлезду. Разлог несташице су, између осталог, биле злоупотребе, јер их здрави пију да смршају. До ове недеље су поменути лекови продавали и без рецепта.

На наша питања поводом новог протокола за издавање лекова за штитну жлезду и дијабетес Еутирокс, Глукофаж XР и Летрокс, из РФЗО нису одговорили до објављивања овог текста.

Foto:Shutterstock
Ана Марковић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар