Почетна » Срце: Акцизе на гориво морају хитно да се смање

Срце: Акцизе на гориво морају хитно да се смање

од Други Пишу
0 коментар

Последњих дана слушамо о све бољем стању јавних финансија Србије и препуном буџету. Нико не каже да је акцизна политика довела до тога да имамо најскупље гориво у региону.

Гориво је скупље 70 динара по литру у односу на Северну Македонију.

Да ли је сада свима јасно зашто имамо високу инфлацију и пад животног стандарда, упркос “рекордном расту плата и пензија”?! Транспортни трошак, чији је гориво највећа компонента, улази у састав свих добара и услуга које се морају допремити на тржиште, са њиве у фабрику, из фабрике до магацина трговца и на крају до продавнице. Да не спомињемо све запослене који морају путовати на посао сваки дан јавним превозом или својим колима.

Дакле, сваки пут кад наточите гориво, преко акцизе повећавате средства којима владајућа елита располаже на разне нетранспарентне начине. Власт СНС предузима популистичке акције и мере које се финансирају из буџета а које сви ми на крају плаћамо. Уместо што преко својих пропагандних медија ствара лажну слику о расту стандарда, боље би било да нам власт једноставно смањи пореско оптерећење како би и предузећа и народ продисали у условима све веће инфлације.

У ситуацији када се повећавају порески приходи и нерационална јавна потрошња, много поштеније би било умањити пореско оптерећење градјана. Стимулација често неоправдане и економски несувисле јавне потрошња мора довести до још веће инфлације. Србија центар предлаже да се запосленост и нето плате повећају смањењем пореског оптерећења на зараде и да се инфлациона спирала успори смањењем акцизе на гориво.

Можда ти се свиди

Оставите коментар