Почетна » Србија центар-СРЦЕ. Дијана Вукомановић: Вучић опстаје на власти јер је обећао да ће бити потписник и гарант будућег политичког дила с Косовом

Србија центар-СРЦЕ. Дијана Вукомановић: Вучић опстаје на власти јер је обећао да ће бити потписник и гарант будућег политичког дила с Косовом

од Други Пишу
0 коментар

Дијана Вукомановић, из Србија Центар (СРЦЕ), оценила је да Вучић опстаје на власти, за разлику од, на пример, донедавног партнера у преговорима, Хашима Тачија, зато што је успео да убеди велике силе посреднице у преговорима да ће он лично бити и потписник и гарант таквог једног будућег политичког дила, односно свеобухватног споразума о нормализацији односа Србије и Косова.

Вукомановић се за Данас осврнула на Вучићеву изјаву да, чак и када би Србија увела санкције Русији, одушевљење и “тапшања по рамену”, од стране ЕУ, трајало би само пар дана, до следећег притиска, рекавши да Вучић за повлачење таквих потеза има убедљиви легитимите.

– Уосталом, Вучић за то има убедљиви легитимитет: готово два и по милиона гласова грађана на недавним председничким изборима. Зато Вучић не може да се скрива иза ове импозантне бројке и да ћути, чекајући да руска инвазија у Украјини што пре протутњи Европом. Мора да се определи којим ће путем ићи Србија – рекла је Дијана Вукомановић.

Према њеним речима Србија у овој ситуацији мора да се руководи својим националним интересима. Као илустрацију какав је став Александра Вучића према руској инвазији у Украјини навела је анегдоту коју је чула од једног нашег дипломате – амбасадора, из редова сениора.

“Када је 1953. године изненада преминуо Стаљин, француски новинари су питали тадашњег амбасадора СФР Југославије у Паризу за коментар. Он је, вероватно и сам изненађен, наводно одговорио: Зна друг Стаљин шта ради!” – објашњава Дијана Вукомановић додајући да је сутрадан у новинама у Француској осванула ова изјава као велики наслов – коментар на изненадну Стаљинову смрт: “Зна друг Стаљин шта ради”.

“Слично се, као и овај несналажљиви, или помало духовити амбасадор, понаша и председник Србије, Вучић. Шта год да Путин уради у Украјини, Вучић има став: Зна друг Путин шта ради! Проблем са овим ставом Вучића је што се такав став у демократском свету гледа као на насилно мењале границе, што је супротно и принципима УН, и ОЕБС-а, и интересима Србије. Нарочито у погледу Косова, који остаје проблем замрзнутог конфликта”, сматра Вукомановић.

Иако су одавно утихнула борбена, оружана дејства поводом Косова, напомиње Вукомановић, очигледно је да ни Кумановски, ни Бриселски, ни Вашингтонски споразуми нису успели да разреше ово питање.

– Дакле, потребан је нови мировно-политички споразум – закључује Дијана Вукомановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар