Почетна » Зелено-леви фронт / Не давимо Београд позива на одговорност и суздржаност у разрешењу кризе у манастиру Бањска на северу Косова.

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд позива на одговорност и суздржаност у разрешењу кризе у манастиру Бањска на северу Косова.

Саопштење за јавност

од Други Пишу
0 коментар

Осуђујемо упад наоружаних и маскираних људи у манастир Бањска, као и све провокације и свако насиље, било са које стране да долази, и апелујемо на суздржаност косовске полиције и косовских власти, али и грађане на северу Косова како би се криза разрешила са што мање жртава. Мир нема алтернативу.

Тражимо темељну и кредибилну истрагу о свим околностима које су довеле до смрти настрадалог припадника Косовских полицијских снага и рањавања његовог колеге уместо запаљивих саопштења и националистичке демагогије које никада нису допринеле ничему добром на Балкану. Изражавамо саучешће породици настрадалог припадника Косовских полицијских снага.

Позивамо на повратак преговорима који имају конкретне оквире и теме и доприносе смиривању тензија и олакшавању живота на северу Косова. Напади на косовску полицију, спаљивање кућа Србима повратницима на Косову или насумична хапшења Срба неће допринети мирном животу и решавању проблема обичних људи. Живот са барикадама, тензијама, блокадом трговине, укидањем слободе кретања, репресијом полиције, одсуством реда и законитости, не представља живот достојан људи у срцу Европе у 21. веку.

Тражимо да власти у Београду и Приштини хитно постигну договор о редоследу корака на имплементацији Охридског споразума ради нормализације живота.

Позивамо Владу Косова да хитно објави нацрт статута Заједнице српских општина, како би се кренуло у јавну расправу о том тексту и усвајање Статута којим би Заједница добила функционална овлашћења самоуправе, као и потом њено хитно формирање.

Позивамо да се размотри успостављање привремених органа самоуправе које ће припремити слободне и демократске изборе и успостављање легитимне локалне власти у српским срединама на северу Косова. Јасно је да је све интензивнија милитаризација косовске полиције чији чланови не долази из српске заједнице нити имају добре односе са заједницом у којој треба да чувају ред и мир рецепт за катастрофу. Такво стање је неодрживо.

Позивамо и на обновљен договор о функционисању наднационалних регионалних организација које би ефективно штитиле и надзирале спровођење регионалних споразума и припремиле регион за пријем у Европску унију 2030. године.

Можда ти се свиди

Оставите коментар