Почетна » Пударчани прославили дан цркве (фото)

Пударчани прославили дан цркве (фото)

од admin
0 коментар

Први петак после Ускрса веома је посебан дан у српском народном веровању и слави се у многим нашим крајевима само под различитим називима.

Јучерашњи петак има многа имена. Светли је зато што је у Светлој недељи. У неким крајевима познат је и као Источни, али и Блажени и Себични.

Ова последња два назива упућују на још једну посебност овог дана – реч је о једном од ретких петака у години када се не пости.

Светли петак се још зове и Извор излечења, јер тога дана верни одлазе на оближњи извор и умивају се ради излечења од многих болести. Тај дан је дан посвећен прослављању Пресвете Богородице, која је на тај дан у богослужењу назива Живоносни источник.

Обичај је да се зором излази на најближи извор или водицу, где се умива, пије вода, бере цвеће, весели и враћа се кући тек увече.

Јучерашњи празник, као славу, прослављале су понегде механџије, а реч је и о сеоском празнику у неким крајевима где се због тога коље јагње.

„Источни петак“ прослављају и становници Пудараца, по чијем је имену црква у овом месту добила место. Пударчани овај празник, од изградње цркве, славе навелико. Како је то јуче изгледало, погледајте:

Pudarci - Istočni petak 2015

Pudarci – Istočni petak 2015

Pudarci - Istočni petak 2015

Pudarci – Istočni petak 2015

257

Pudarci - Istočni petak 2015

Pudarci – Istočni petak 2015

Можда ти се свиди

Оставите коментар