Почетна » Умчари: Азиланти у пролазу

Умчари: Азиланти у пролазу

од admin
0 коментар

Прошла година била је рекордна за Србију по броју тражилаца азила.

Све чешће се у јавности чују критике на рачун надлежних који, како се наводи, затварају очи пред овако великим бројем азиланата и једноставно чекају да они наставе пут. Надлежни, међутим, демантују те тврдње објашњавајући да чине све што могу и да је Србија само земља транзита, а не коначна дестинација азиланата.

Авганистанци, Пакистанци и Палестинци не бирају начин за скривање и прелазак границе.За “сигуран пут” кроз Србију плаћају и до 10.000 евра, док два ноћења у селима у близини граничних прелаза коштају и до 500 евра. Илегални имигранти, међутим, врло често организовано пролазе кроз Србију. Систем, према полицијским сазнањима, функционише тако што имигранти ступе у везу с особом за контакт пре уласка у Србију.
Она их сачека на граничном прелазу са Македонијом и вози право до неког од пограничних села на северу Србије.

Тамо остају дан или два да се одморе и окрепе. Сакривени су на таван или у подрумске просторије, а храну и воду им кришом доносе укућани. Онда кад њихов “водич” мисли да је безбедно, преко ноћи покушавају да побегну у Мађарску или Хрватску. За само два ноћења у сеоским кућама илегални имигранти издвајају и до 500 евра, док за цео шверц кроз Србију и организовање ноћења и прелазака плаћају и до 10.000 евра.

Многе азиланте „шверцери“ оставе близу насеља поред Аутопута. Тако се један број азиланата нашао и Умчарима. Према незваничним информацијама, они се надају да ће доласком у Србији се задржати у Центру за азиланте, како се не би враћали у земље из којих су дошли.

 

Жиг Инфо/Агенције

Фото: Горан Стојановић

Можда ти се свиди

Оставите коментар