Почетна » Изјава Тамаре Скроззе коју су таблоиди измислили за Министарство информисања говор мржње

Изјава Тамаре Скроззе коју су таблоиди измислили за Министарство информисања говор мржње

од Други Пишу
0 коментар

Министарство информисања и телекомуникација упозорило је данас на „све учесталије манифестације говора мржње и отвореног позивања на насиље, и чак и на убиства неистомишљеника“, за шта је „најновији пример“, како су навели, изјава новинарке агенције ФоНет Тамаре Скроззе о дешавањима 5. октобра 2000. године.

У саопштењу су оценили да је „тешко отети се утиску“ да је у изјави о тим дешавањима Скрозза „имплицитно изразила жаљење“ што у ноћи између 5. и 6. октобра 2000. године поједини државни званичници нису били „лишени живота“ а да би накнадно појашњавање тог „поприлично јасног исказа представљало учитавање у речи госпође Скроза онога што оне изворно не садрже“.

„Имајући у виду и овај пример говора мржње и/или позива на, тј. изражавања жаљења због пропуштене прилике да се изврши насиље, као и бројне друге којима је испуњен јавни, а посебно медијски простор, Министарство информисања и телекомуникација изнова апелује на све да се суздрже од исказа који експлицитно или имплицитно представљају говор мржње или позив на насиље“, саопштио је тај ресор.

Министарство је и „одлучно“ осудило било какав облик претњи, односно позива на вербално или физичко насиље над неистомишљеницима, а посебно над новинарима.

„Стога изнова апелујемо на све, а посебно на удружења новинара и средства јавног информисања, да дају допринос успостављању културе дијалога, заснованог на поштовању личног и професионалног достојанства, прописа, међународних и националних професионалних стандарда“, стоји у саопштењу Министарства информисања и телекомуникација.

Скрозза је почетком јуна у емисији „Да сам ја неко“ на ТВ Н1, рекла да је ноћ између 5. и 6. октобра 2000. године требало да изгледа потпуно другачије.

„Та ноћ, између 5. и 6. октобра, по мом мишљењу, сада, пост фестум, требало је да изгледа потпуно другачије. Нећу да сада причам како, да не бисмо имали проблеме, али што се мене тиче, та ноћ је требало да буде потпуно другачија, нешто налик ономе што смо учили у књигама историје. Да је та ноћ била другачија и да смо се 6. октобра пробудили у једној другачијој Србији, Србији без неких људи, мислим да би ово данас било сасвим друга прича, а ми заправо живимо деведесете“, поручила је Скрозза.

Fot N1

Гордана Ваш    Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар