Почетна » Напад на просветне и здравствене раднике кривично дело: Колике су казне по нацрту закона

Напад на просветне и здравствене раднике кривично дело: Колике су казне по нацрту закона

од Други Пишу
0 коментар

У Нацрту Закона о изменама и допунама Кривичног законика уведена су два нова кривична дела која предвиђају оштрије казне за напад на просветне и здравствене раднике. Усвајањем ових измена, напад на запослене у школама и здравственим установама третираће се као напад на адвокате. Јавна расправа о нацрту одржаће се од 1. октобра до 1. новембра.

Реч је о члану 344 б – Напад на лице запослено у образовној установи и члану 344 в – за напад на лице заспослено у здравственој установи.

Ко нападне лице запослено у образовној/здравственој установи или члана његове породице, а у вези са пословима који се обављају у образовној установи, казниће се затвором од три месеца до три године.
Ако приликом извршења дела из става 1 овог члана учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној/здравственој установи или члану његове породице или прети употребом оружја, казниће се затвором од шест месеци до пет година.
Ако приликом извршења дела из става 1 овог члана, учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у образовној/здравственој установи или члану његове породице, казниће се затвором од једне до осам година.
Подсетимо, током прошле године догодило се више физичких напада на наставнике па су синдикати организовали протест и захтевали измене Кривичног законика којима би било уведено ново кривично дело у случају напада на запослене у образовним установама.

Оштрије казне због напада тражили су и здравствени радници.

Ilustracija/Shutterstock/Andrey_Popov

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар