Почетна » Пољопривредник: Добили смо понуду Владе да поврат акцизе за гориво буде 60 динара по литру

Пољопривредник: Добили смо понуду Владе да поврат акцизе за гориво буде 60 динара по литру

од Други Пишу
0 коментар

Председник Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача Суботице Марко Габрић изјавио је данас да су пољопривредници добили понуду Владе Србије да им за гориво буду рефундирани трошкови акцизе од 60 динара по литру, али да би за ту рефундацију требало чекати више од месец дана.

Како је Габрић рекао за ФоНет, акциза за дизел је 69,12 динара, а надлежни су им напоменули да би тек од следеће године могло да буде размотрено потпуно укидање акциза на гориво за пољопривреднике.

Пољопривредници, поред горива без акциза, траже и мораторијум на све пољопривредне кредите, као током пандемије корона вируса, а нову понуду ће размотрити и накнадно се о њој изјаснити.

Пољопривредницима је раније речено да о томе треба да се распитају код својих банака, али како наводи Габрић, банке нису заинтересоване да им по том питању изађу у сусрет.

Захтев пољопривредника је исплата 17.000 динара по хектару за сертификовано семе свим пољопривредницима, без правдања куповине рачуном и уређење робне берзе.

Што се тиче мораторијума на пољопривредне кредите, Габрић каже да сваки пољопривредник треба да се посаветује са својом банком и поднесе захтев. Он је подсетио и да је Народна банка Србије још у марту сугерисала банкама да помогну пољопривредницима.

Према Габрићевим речима, понуда Владе је и да сертификована семена без рачуна и правдања исплаћује по 10.000 динара.

Саговорник ФоНета напомиње да се, када је реч о прихватању ових захтева, удружења разликују, а да је остало да се види већинско расположење.

Габрић додаје и да би сутра са представницима Владе сутра требало да се одржи састанак поводом уређења тржишта и робне берзе.

Shutterstock

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар