Почетна » Писмо подршке тужитељкама Вишег јавног тужилаштва у Београду и апел за проактивно реаговање Државног већа тужилаца

Писмо подршке тужитељкама Вишег јавног тужилаштва у Београду и апел за проактивно реаговање Државног већа тужилаца

од Други Пишу
0 коментар

Поводом јавног иступања заменица јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, Бојане Савовић и Јасмине Пауновић, Национални конвент о ЕУ пружа подршку тужитељкама и свим другим тужиоцима који су се нашли у сличној ситуацији, узимајући у обзир да ово нису први случајеви премештаја у Вишем јавном тужилаштву, откако је за Вишег јавног тужиоца изабран Ненад Стефановић.

Подсећамо да се премештаји овог типа врше годишњим распоредом, те указујемо да се у овим ванредним премештајима, у складу са јавно доступним информацијама, извесно ради о кршењу процедуре предвиђене Правилником о управи у јавним тужилаштвима.

Проблем недовољно образложених разлога за премештај у друга одељења или друга јавна тужилаштва, био је и разлог да након реакција тужитељки, тридесет седам заменика тужилаца Првог основног јавног тужилаштва у Београду пошаље је Државном већу тужилаца петицију, шест заменика из Посебног одељења за ратне злочине, као и седамнаест заменика тужиоца Трећег јавног тужилаштва у Београду, којом желе да јавно пруже подршку колегиницама из Вишег јавног тужилаштва у Београду. Подршку су пружили и стручна удружења, организације цивилног друштва и адвокати. Ово додатно указује на то да није реч о појединачним и насумичним случајевима премештаја, будући да тај премештај нису ни тражиле, већ о ситуацији која се понавља и то најчешће тужиоцима који раде на важним случајевима са елементима корупције.

Повереник за самосталност Државног већа тужилаца у свом саопштењу од 27. фебруара 2023. године навео је да се не може “на несумњив и поуздан начин утврдити садржина непримереног утицаја” у поступцима Вишег јавног тужиоца и прве заменице вишег јавног тужиоца у Београду, те да ће ради давања оцене да ли се ради о непримереном утицају или питању организационе природе морати да изврши додатне провере и прикупи податке и релевантне доказе.

Позивамо Повереника и Државно веће тужилаца да обезбеде услове за изјашњавање заменика јавног тужиоца и да у што краћем року, у интересу јавности, испитају све елементе непримереног утицаја и делују проактивно. Важно је да инстутуције реагују на време, како би се избегла политизација..У духу недавних измена правосудних закона, чија примена још није почела, подсећамо и на то да је циљ био ослобађање судства и тужилаштва од непримереног утицаја који долази од других грана власти, од изузетног је значаја обезбедити простор за независно и самостално деловање представника правосуђа. Зато је неопходно заштити тужитељке као и све тужиоце посебно који раде на осетљивим и предметима са коруптивним елементима и омогућити заштиту и од непримереног утицаја и оних који су им хијерархијски надређени.

Можда ти се свиди

Оставите коментар