Почетна » Ашанин: Испитују се узроци инфекција у Ургентном центру

Ашанин: Испитују се узроци инфекција у Ургентном центру

од admin
0 коментар

На хирургији Ургентног центра од 7. до 11. јуна од 103 оперисаних шест болесника је имало инфекције, а двоје пацијената је умрло

БЕОГРАД – На хирургији Ургентног центра од 7. до 11. јуна шест болесника, од 103 оперисаних, имало је инфекције, а двоје пацијената је умрло изјавио је директор Ургентног центра Милика Ашанин истичући да од понедељка нема нових случајева инфекције.

Ашанин је данас Танјугу рекао и да су епидемиолошке анализе у току, а резултати се очекују у понедељак, када ће се више знати о узроцима инфекција.
Шест пацијената, како је рекао Ашанин, имало је инфекције у виду повишене телесне температуре, пад у броју леукоцита и тромбоцита у крви и запаљенске промене на кожи и поткожном ткиву.

„Двоје пацијената од тих шест је умрло, али су они имали и озбиљне болести – дуготрајну шећерну болест и метаболичке поремећаје, као и озбиљне срчане проблеме“, рекао је Ашанин.

Он је навео и да су о појави инфекције одмах обавештени Служба за болничку епидемиологију КСЦ-а као и Градски завод за јавно здравље и да су предузете све мере превенције и контроле ширења инфекције.

„За последња 72 сата нисмо имали ниједну нову пријаву инфекције у нашој болници“, нагласио је директор Ургентног центра.

На хирургији Ургентног центра операције су обустављене, али пацијенти не трпе, каже Ашанин наводећи да се оперативни програм се одвија у градкским Клиничко-болничким центрима и на Првој хируршкој клиници КЦС-а.

Према његовим речима, у свету се у око 10 одсто случајева јављају болничке инфекције и да је у Србији тај проценат приближно исти.

„САД имају два милиона таквих пацијената годишње, а од болничких инфекција умре 100.000 њих, док су трошкови за лечење тих пацијената 4,5 и 10 милијарди долара. Кад је реч о Србији, подаци за ВМА у Ургентни говоре да је то тај просек 10 и 15 одсто болничких инфекција“, рекао је Ашанин.

Клинички центар Србије саопштио је синоћ да је код оперисаних пацијената на Хирургији Ургентног центра регистрован неуобичајено повећан број инфекција праћених компликацијама.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар