Почетна » Свака општина у Србији добија психолога и правника за рад са ЛГБТ заједницом

Свака општина у Србији добија психолога и правника за рад са ЛГБТ заједницом

од admin
0 коментар

После обуке за рад запослених у систему социјалне заштите са сексуалним мањинама у свакој локалној самоуправи је један правник, социјални радник и психолог обучен за рад са ЛГБТ заједницом, рекао је представник организације Дуга Александар Прица.

Канцеларија за људска и мањинска права и организација Дуга заједно спроводе тренинге за запослене у социјалној заштити, како би на што адекватнији начин помогли ЛГБТ особама.

Директорка Канцеларије Сузана Пауновић рекла је да је циљ обуке био да се развије свест о толеранцији према сексуалним мањинама, да се највише радило са младима, као и да је најважније то што су у програм укључене и неразвијене локалне средине, чиме је обухваћена цела Србија.

Александар Прица је новинарима у Палати Србија рекао да је највећи проблем што се ЛГБТ особе плаше да своје проблеме изнесу запосленима у социјалној заштити, Министарству унутрашњих послова или у здравственом систему и да су кроз тренинге запослени у систему социјалне заштите обучени да на адекватан начин сагледају проблеме сексуалних мањина.

– Не могу да кажем да су ЛГБТ особе имале не знам каквих проблема у систему социјалне заштите, али до сада као и у другим системима нису користили услуге. ЛГБТ популација, уколико има проблема и треба да се обрати МУП’у, систему социјалне заштите, просто се плаши. Због стигме, дискриминације – рекао је Прица.

Директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Татјана Грнчарски казала је да ће се завод залагати да се са мањинама поступа професионално и да се у центрима за социјални рад искорене предрасуде о сексуалним мањинама ако постоје.

– Треба да се промени приступ појединцима који припадају сексуалној мањини и да се помогну породицама да лакше прихвате опредељење свог члана породице – рекла је Грнчарски новинарима.

Бета/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар