Почетна » УЧЕНИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ БЛИСТАЛЕ НА МАТЕМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ Апсолутна победница Јелена Иванчић и још три медаље за нашу екипу

УЧЕНИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ БЛИСТАЛЕ НА МАТЕМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ Апсолутна победница Јелена Иванчић и још три медаље за нашу екипу

од admin
0 коментар

Како је саопштило Друштво математичара Србије након завршене Олимпијаде у главном граду Украјине, Јелена Иванчић, ученица трећег разреда Математичке гимназије у Београду, освојила је своју трећу златну медаљу, с тим да је овај пут апсолутна победница Олимпијаде, јер је једина од 196 такмичарки остварила максимално могућа 42 поена. Јелена је и прошле године на овом математичком такмичењу имала исти број поена, али тада није била једина с таквим резултатом.

Поред ње, ученица београдске Математичке гимназије Тамара Поњавић освојила је сребро, Милица Вугделић из исте школе бронзу, а бронзаном медаљом окитила се и Маја Цветковић из гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, што је у екипном пласману Србији обезбедило поделу 4. места у званичној европској конкуренцији.

– Јелена не побеђује само у конкуренцији девојака. Прошлог викенда била је и апсолутни победник на 13. Српској математичкој олимпијади за ученике средњих школа испред својих другара – математичких ванземаљаца Павла Мартиновића и Алексе Милојевића, освајача златних медаља са прошлогодишње Међународне математичке олимпијаде. Много простора би требало да се наброје све степенице којима се Јелена пела до математичких висина, а она је одавно престала да броји медаље и систематично уронила пуним срцем и великом снагом свог интелекта у чудесни и дивни свет математичких тајни у коме се очигледно осећа веома удобно и врло пријатно – каже др Војислав Андрић, председник Друштва математичара Србије.

Екипу девојака Србије на Европској математичкој олимпијади водили су др Милош Сројаковић са новосадског Природно-математичког факултета и др Соња Чукић из Математичке гимназије Београд.

Честитка државне секретарке Татјане Матић

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић честитала је данас математичкој екипи Србије на освојеним медаљама.

„Наше младе математичарке још једном су показале не само да Србија има сјајне таленте већ и да је неопходно превазићи предрасуде о родној предодређености у овој области“, поручила је Матићева.

П. В.  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар