Почетна » Нелогично – извоз наше малине на европско тржиште опао, а приходи порасли

Нелогично – извоз наше малине на европско тржиште опао, а приходи порасли

Пад тражње за смрзнутом малином је неуједначен

од Други Пишу
0 коментар

Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа Привредне коморе Србије (ПКС) саопштила је данас да је извоз замрзнуте малине из Србије опао током осам месеци ове године за 33 одсто у односу на исти период 2021. године, али је упркос томе остварен већи приход.

Прецизира се да је од јануара до августа 2021. године извезено нешто више од 65.000 тона малине, док је за исти период ове године страним тржиштима испоручено око 43.000 тона замрзнуте малине. ПКС напомиње да процене са терена указују на то да је сезона малине 2022. године у Србији донела нешто више од 90.000 тона рода, а да је око 15.000 тона замрзнуте малине из прошлогодишње бербе остало непродато у хладњачама. Наводи се да је, упркос овогодишњем нижем извозу, за првих осам месеци остварен приход нешто већи од 224 милиона евра, за разлику од истог периода 2021. када је извоз овог воћа донео 200 милиона евра.

ПКС објашњава да је разлог томе у овогодишњој вишој цени малина, јер је просечна откупна цена за килограм 2021. била 420 динара, а ове године од 500 до 600 динара, пренео је Танјуг.

„С обзиром да се у Пољској килограм малине плаћао око три евра на почетку бербе, да би у последњим недељама бербе цена пала на око два евра за килограм, српски извозници имају потешкоћа са својим ино купцима у правдању нових виших извозних цена малине.

Такође, треба имати у виду и да је Украјина, и поред тренутне ситуације ове године, имала јако добру бербу малине, а цене по којима се украјинска малина нуди на тржишту Западне Европе се крећу од око 3,3 евра за килограм за целу малину и око 2,35 евра по килограму за малину ‘гриз’“, наводи се у саопштењу ПКС-а.

Констатовано је да је до значајног пада потражње за српском малином дошло због мање потражње за њом у супермаркетима, као и због пада тражње индустрије прераде воћа широм Европе, а пре свега у Немачкој као нашем највећем извозном тржишту. ПКС процењује да се, по информацијама које долазе са иностраних тржишта, очекује даљи пад цене малине, пре свега због значајнијег пада потражње у Сједињеним Државама и Западној Европи.

Пад тражње за смрзнутом малином је неуједначен и креће се од 10 процената у Француској до чак 40 процената у Немачкој, што су два највећа тржишта за замрзнуту српску малину, која заједно купују скоро половину укупне извезене количине овог производа.

ПКС наглашава да је у читавој ситуацији добро то што се отварају нека нова тржишта где се примећује раст продаја наше малине, попут Аргентине и Саудијске Арабије, али се напомиње да су количине које извозимо у те земље још увек мале да би значајније утицале на укупно повећање извоза.

Можда ти се свиди

Оставите коментар