Почетна » Јавна опомена бившој Нашој Гроцкоj

Јавна опомена бившој Нашој Гроцкоj

од admin
0 коментар

На основу чланова 22. и 24. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Иван Цвејић, Петар Јеремић, Зоран Ивошевић, Тамара Скрозза, Марија Кордић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Божо Прелевић и Предраг Аздејковић, на седници одржаној 26.2. 2015. године, већином гласова изриче

ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Да ли је могуће: Заменица председника општине Гроцка купила стан?”, објављеним 5. фебруара 2015. године, портал “Наша Гроцка инфо”
1.прекршио је тачку 2 Одељка И ( Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,
2. прекршио је и тачку 1 Одељка В (Новинарска пажња), по којој је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом.
Одлука Комисије биће објављена на веб сајту Савета за штампу (www.саветзастампу.рс) и доступна јавности.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Савету за штампу жалбу је поднела Јасмина Мандић, заменица председника општине Гроцка, верујући да је портал „Наша Гроцка инфо“, објављивањем спорног текста, прекршио више одељака Кодекса новинара Србије. Она је истакла да је информација да је купила стан објављена само на основу “наводних незваничних извора”, иако су у оквиру текста објављени и подаци Агенције за борбу против корупције о имовини и приходима, из којих се види да нема стан у власништву. Текст је, како је навела, написан са циљем да се покаже како је после само две година на месту заменика председника општине купила стан и тако је дискредитује, а сутрадан је објављен и текст “Потресла се мала фризерка” у којем је редакција исмева.
Главни уредник портала Жељко Маторчевић у одговору на жалбу, између осталог, наводи да је реч о још једном у низу притисака на рад овог медија, чијим новинарима се стално прети и онемогућава им се да раде. Због тога је оснивач поднео и захтев за за гашење овог медија. Он је нагласио да се у тексту не тврди да је Јасмина Мандић купила стан, већ се поставља питање да ли је и каже да званичних података о томе нема. Маторчевић је прецизирао да је од људи који реновирају стан добио информацију да је Мандићева платила те радове, као и да су претходно сазнали да она планира да купи стан, а затим и да се то десило. Позвали су је да провере информацију, али је она одбила да са њима разговара. Кад је реч другом тексту, он је сатиричан и објављен у сатиричној рубрици, а да њено име није нигде поменуто.
Према мишљењу већине чланова Комисије, редакција портала “Наша Гроцка инфо” морала је да понуди бар неки доказ да је Јасмина Мандић купила стан. Иако је у наслову постављено питање да ли је стан купљен, већ у првој реченици текста се то тврди, а једино чиме је тврдња поткрепљена је изјава човека који је обављао неке радове у стану да је Јасмина Мандић то платила. Све остало што је у тексту објављено супротно је тврдњи да је она заиста купила стан, а новинари се нису потрудили да макар у Катастру непокретности виде ко је уписан као власник стана. Наравно да је могуће и да није укњижен прави власник, али из текста се не види ни да је то уопште проверавано.
Део чланова Комисије сматрао је да је реч о јавној личности чије је право на приватност сужено, као и да јој је дата прилика да објасни да ли је и, евентуално, којим средствима, купила стан, али је она то одбила, те да, стога, Кодекс није прекршен.
Због свега наведеног, чланови Комисије су, са седам гласова “за” и “три” против, одлучили да је портал “Наша Гроцка инфо” прекршио Кодекс новинара Србије и изрекли јавну опомену.

Београд, 26.2.2015. Председавајући
Иван Цвејић

Нажалост, Наша Гроцка се угасила због оваквих притисака, а од Савета за штампу је највише замерено што није проверено у Катастру. С друге стране, по Закону о Агенцији за корупцију, Члан 43

Орган у коме функционер врши јавну функцију, дужан је да обавести Агенцију да је функционер ступио на функцију, односно да му је функција престала, у року од седам дана од дана ступања на функцију, односно престанка функције. Агенција води Регистар функционера.
Функционер је дужан да у року од 30 дана од дана избора, постављења или именовања поднесе Агенцији извештај о својој имовини и приходима, односно праву коришћења стана за службене потребе и о имовини и приходима супружника или ванбрачног партнера, као и малолетне деце уколико живе у истом породичном домаћинству (у даљем тексту: Извештај), на дан избора, постављења или именовања.
Ако по истеку рока из става 2. овог члана функционер не достави Извештај, Агенција о томе обавештава орган у коме функционер врши јавну функцију.
Извештај се подноси и у року од 30 дана од дана престанка јавне функције, према стању на дан престанка јавне функције.

У овом случају, Закон није испоштован и није јасно зашто се онда тражило да се поступи по провери у Катастру, ако би он требао да се поклопи са Агенцијским извештајем који је иначе у датом тексту и приказан.

Жиг Инфо није био у обавези, као наследник Наше Гроцке да ову опомену објави, али смо то ипак учинили. Ми ћемо свакако преко наших извора и даље наставити да истражујемо  разне малверзације…

Можда ти се свиди

Оставите коментар