Почетна » НУНС: Пријава РЕМ-у против Телевизије Пинк због промоције надрилекарства

НУНС: Пријава РЕМ-у против Телевизије Пинк због промоције надрилекарства

од admin
0 коментар

Независно удружење новинара Србије поднеће пријаву против Телевизије Пинк због грубог непоштовања одредби Закона о електронским медијима и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

Ова телевизија са националном фреквенцијом емитовала је прилоге у којима власник Жељко Митровић промовише надрилекарство, односно алтернативне врсте лекова и терапија које нису званично прихваћене у Републици Србији, нити регистроване у Агенцији за лекове и медицинска средства РС.

Митровић у спорним прилозима тврди да је пронашао лек за болест Ковид-19, понашајући се као лекар и здравствени радник, и тиме шири лажну наду и обмањује грађане, најпре оболеле од Ковида-19 и чланове њихових породица, а истовремено, свакодневним наметањем потпуно непотврђеног и непровереног лечења, ствара закључак у јавности да медицинска наука и медицински радници у Србији и свету погрешно лече оболеле од новог корона вируса.
НУНС захтева да РЕМ у складу Законом о електронским медијима испита и истражи све информације из наше пријаве и поступи у складу са својим надлежностима и изрекне одговарајуће мере.

Подсећамо и да Закон предвиђа да РЕМ пред надлежним судом или другим државним органом покреће поступак против пружаоца медијске услуге или одговорног лица, ако његово чињење или нечињење има обележја дела кажњивог према закону, а у овом случају ради се о надрилекарству, које је Кривичним закоником РС забрањено и кажњиво.

НУНС, 22. април 2020. године

Можда ти се свиди

Оставите коментар