Почетна » УДАР НА ЏЕП ПУШАЧА Цигарете скупље 10 динара, најјефтиније највише поскупљују

УДАР НА ЏЕП ПУШАЧА Цигарете скупље 10 динара, најјефтиније највише поскупљују

од admin
0 коментар

Od aprila poskupljuje stotinak najprodavanijih vrsta cigareta. Svima će cena biti uvećana za deset dinara po paklici.

То практично значи да ће процентуално највише поскупети најјефтиније цигарете. После скоро пола године правог ценовног рата међу произвођачима и дистрибутерима цигарета у Србији, први се на поскупљење одлучио нишки „Филип Морис“. А како управо тај произвођач носи највеће тржишно учешће у Србији, јасно је да ће њихова одлука и погодити највећи број потрошача.

Поскупљује апсолутно читав асортиман: најјефтинији „бонд“ који је сад 155 динара, до дупло скупљег „парламента“ од 290 динара. За најјефтиније плаћаће се по паклици 6,45 одсто више, а за најскупље 3,45 одсто.

У Србији најјефтиније

Цигарете у Србији су тренутно, уз БиХ, најјефтиније у Европи. Неке врсте су чак и јефтиније него у Босни. „Марлборо“ који у Србији сад кошта 2,07 евра, у Хрватској је 2,60 евра, а у Словенији 3,90 евра. У осталим државама ЕУ, та врста цигарета не може се наћи испод четири евра по паклици.
У нишкој фабрици нису желели да коментаришу пословну одлуку. Сличан став имају и остали произвођачи, јер се „питање политике цена сматра пословном тајном“.

Годишњи пад продаје цигарета у просеку износи око девет одсто. Произвођачи се боре и с нелојалном конкуренцијом, јер и поред завидних резултата на сузбијању сиве економије, нелегално тржиште дуванских производа не престаје да буде врло јако. Држава на илегалном тржишту губи око 10 милиона евра годишње.

– Када поскупи онај ко има највећи удео на тржишту, природно је да то учине и остали. Продаја јесте пала и свако повећање цена утиче на промет, али не треба заборавити да је од момента када је читава индустрија одлучила да спусти цене цигарета, два пута промењена акциза. Тако је, у просеку, само повећање издвајања за државни намет веће за око пет динара – објашњава извор „Блица“.

Гордана Булатовић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар