Почетна » Вучић: Лажи су да је на Косову све наше и да тамо нема ништа наше

Вучић: Лажи су да је на Косову све наше и да тамо нема ништа наше

од admin
0 коментар

Александар Вучић је, на конференцији са председником Републике Српске Милорадом Додиком, поручио – у вези са проглашењем независности Каталоније – да постоји само једно међународно право, које не може да се крши и гази, а да је међународна заједница показала лицемерје бранећи га у овом случају, а истовремено кршећи у случају Косова.

„Колико год смо на страни Шпаније, која је показала искрено пријатељство са Србијом, из својих разлога као што су Каталонија или Баскија, али је за разлику од других то показала, знам да је сваком Србину тешко да гледа бучно лицемерје сваког дана о поштовању територијалног интегритета“, рекао је Вучић.

Указао је да је суочен сваким даном са захтевима међународних представника да мора да поштује интегритет Косова, а да одговара да ми имамо Устав којим нисмо признали независност Косова, и да не може да им изађе у сусрет.

„Када им кажем да интегритет Србије пре девет година није морао да се поштује, када то изговорим, у секунди разумем зашто долазе стотине хиљада и милиони долара са циљем да се ослаби Вучић и српска влада, као и многи други који не мисле као они“, објаснио је Вучић.

Указао је да се сада гласно утркују у лицемерју заштите нечијег интегритета, они који су пре тога прегазили једну малу земљу каква је Србија и рекли да их баш брига за нас.

Рекао је да постоје две разлике између случаја Каталоније и Косова, о чему ће сутра детаљније говорити.

Каталонија је, како је објаснио, противправно, али у складу са начелом права о самоопредељењу, одржала некакав референдум, а да на Косову није ни било референдума, осим оног лажног из 1991, као и лажног качаничког устава.

Указао је да је у Каталонији све прошло мирно, а на Косову су агресијом створили ситуацију каква је била, и да се данас морамо суочити са таквом реалношћу.

Вучић је указао да имамо другачију реалност због које смо делимично криви сами, али и патолошко лицемерје којим се страсно данас брани интегритет Шпаније, али не из Шпаније, него многих земаља света од САД до ЕУ.

„Криви смо ми јер морамо спознати какви смо идиоти били када смо послали захтев пред Међународни суд правде којим је Косово добило легитимитет за своје деловање. Имали смо тада на власти такве људе као што су Тадић и Јеремић, То нам сада представља језив камен у ципели у свим разговорима“, указао је председник.

Вучић је рекао да морамо да градимо мир, спознамо да је Срба на Косову и Метохији шест до осам одсто, а не 80 процената, да у Србици готово нема Срба иако би топоним указао на другачију слику.

Поручио је да нема ништа од некаквих протеривања Албанца, већ да морамо да градимо мир и будућност, те економијом побеђујемо, да имамо рационални приступ.

Подвукао је да је свака територија „суи генерис“ случај, и да постоји само једно међународно право, а да Србија својим понашањем, не износећи детаље са састанака на којима се суочавао са лицемерјем, показала зрелост и озбиљност.

„О њиховом лицемерију могао бих деценију да причам и деценију да пишем, али шта Србија има од тога. Зато сам задовољан што ћемо кренути у разговоре, да се ослободимо наших митова, као и лажи да је све на Косову наше, али и лажи да тамо нема ништа наше“, подвукао је Вучић.

„Без подршке Србије за формирање косовске војске“

Председник Србије истакао је да Србија неће подржати стварање косовске војске, а сумња да је могуће да ће Српска листа гласати за њу.

Указао је да је видео да неки покушавају да нас убеде да је нормално и једино могуће да се формира косовска војска, те поручио да подршку Србије за то неће добити.

Истакао је да је Додика желео да упозна са догађањима везаним за Србију, да објасни каква је хистерија и медијска кампања, у делу јавности која је под утицајем споља, настала против Српске листе и наших интереса на КиМ.

Упитао је да ли неко зна како се зову градоначелник Лепосавића или Штрпца, наглашавајући да су то људи који су победили са огромном разликом, а никада их нико ништа није питао или интервјуисао их.

Постоји велики притисак да се ослаби Србија, подвукао је Вучић додајући да некима не пада тешко то што је косовски председник Хашим Тачи пао на изборима, већ је проблем што су се Срби показали као чврст фактор, који не може лако да се сруши медијским манипулацијама и лажима, који се по први пут понашају онако како су се понашали Албанци у бившој Југославији, чврсто, тврдо, са јасном визијом како да сачувају себе и обезбеде будућност за своју децу.

„Управо зато је убедљив тријумф Српске листе“, истакао је Вучић.

Оценио је да некима то смета, па се због тога „на РТС-у спрдају у вези његовог телефонског позива и честитке српском народу“.

„Страшан је то грех… позвао сам пријатеља, једног од најобразованијих српских политичара, и као председник искористио прилику да се телефонски обратим Србима. Не смем да позовем телефоном и кажем ‘честитам на успеху’ људима који су се борили храбро, који су против себе имали део међународне заједнице и део српске заједнице подржан неким међународним факторима, као и значајан део албанске инфраструктуире и све успели да прегазе“, критиковао је Вучић.

Указао је да се разочарење победом Српске листе видело на лицу Алојза Петерлеа, шефа тима посматрача ЕУ за изборе, који је, каже, „пустио неколико суза“.

„Наравно да им не одговара успех Српске листе, јер он показује да добро разумеју да морају да се држе и буду јединствени на фронту са Београдом“, рекао је Вучић.

Додао је да увек имамо успеха када смо били јединствени, а да је пример неуспеха због нејединства било једнострано прогалшење независности Косова, када су се два политичара тукла за престо, један побегао у Румунију на дан проглашења, да би се додворио међународној заједници, а други само дошао на скуп који је организовала тадашња опозиција.

„Људи су видели да су Срби разједињени, а са косовским Србима нико није хтео ни да разговара. Њихов план је сада био да на северу у Митровици победи Оливер Ивановић, Миловић у Звечану и Јаблановић у Лепосавићу, а да онда више нема захтева за формирање ЗСО“, објаснио је Вучић.

Према његовим речима, у том случају не би било ниједног заједничког захтева јер би опет неки правили „транге франге“ са Албанцима, а Срби не би имали заједнички став.

„Ово је једна од највећих победа државе Србије са стварањем идеје јединствене Српске листе, а изборна победа је победа Српске листе“, констатвао је Вучић.

Указао је да су против њих били неки из Београда који су ишли да се виде са неким људима, о чему се није извештавало, као ни о убиству Шћепановића, које ће морати да се расветли, поручивши да то неће проћи некажњено.

Вучић је истакао да су били жестоки притисци са циљем разарања јединства и било каквог српског политичког представљања на КиМ, о чему може, каже, да напише пет књига о дешавањима од 2013.

Рекао је да је поносан што смо чврстином, снагом, успели да победимо, да се поноси чињеницом што се укључио у кампању последњих дана са три своја телефонска позива.

„Очигледно да сам помогао тим људим јер сам бранио своју земљу, бранио српски народ на КиМ, уместио да о томе одлучују амбасадори и управљају Албанци којима интерес да растуре српско национално јединство“, нагласио је председник

Вучић је указао да албански политичари разумеју да је највећи победник на прошлим изборима била Српска листа, а не он, јер не живи на КиМ.

„Наше је било да обезбедимо Србе да не буду убијани као глинени голубови“, закључио је Вучић.

„Највећа неслагања са Јијем о КиМ“

Председник је рекао да је у разговору са замеником помоћника државног секретара САД Брајаном Хојтом Јијем радио свој посао штитећи интересе Републике Србије.

„То значи да сам кроз различите теме говорио о независности Србије, независности у одлучивању, сувереном праву да се народ и грађани Србије питају за своју будућност више него неки други, а чини ми се да сам имао озбиљну аргументацију за то“, истакао је Вучић.

Када је реч о детаљима разговора, председник је рекао да ће у понедељак на Телевизији Пинк изнети све детаље разговора.

Према његовим речима, Ји је професионалац и озбиљан политичар.

„Хојт Ји је пренео тешке поруке, не сасвим нове, само изнете можда с појачаном интонацијом, а ја сам, за октаву више, штитио суверено право Србије и грађана Србије да буду свој на своме и да сами, суверено, одлучују о својој будућности“, рекао је председник Вучић описујући на конференцији недавни састанак с функционером Стејт департмента.

Навео је да је договорено с америчком страном пре састанка да се саопштење сачини консензусом, те да су „наши амерички пријатељи вероватно помислили да ћемо покушати да сакријемо неку од тема или да их увијемо у лепе обланде, као што су то неки раније чинили“.

„Изненадило их је када су добили текст, можда и бруталнији него што су очекивали… Тај текст је одражавао све са састанка, од браће Битићи, до паљења амбасаде. Ја не морам да додајем о утицају Русије, Косову и Метохији, што су највећа неслагања, о чему су они већ више пута говорили“, рекао је Вучић.

„Ја ћу сутра да кажем шта су били моји одговори. Мислим да су били цивилизовани“, рекао је председник Србије.

Према његовим речима, тешко да без пристојних односа са САД можете да рачунате на просперитет.

„Али, каква бисмо земља били да немамо и не баштинимо слободарски дух, а онда тек да градимо односе САД. Штитимо интересе Србије, али поштујемо америчке интерсе, интересе ЕУ, Русије. Али имамо интересе Србије. Србија неће да се одриче својих пријатеља први пут када је тешко и ако су у питању Русија, Кина, САД или било ко други“, напомиње Вучић.

Приметио је, каже, по питању седења на две столице, да су они који би да учествују у сукобу о две столице подељени, па су за једну или другу столицу, 50 према 50 одсто.

„Грађани Србије су 40 одсто за једну столицу, 10 одсто за другу, а 50 одсто су за независну Србију. Е, ја сам на тој трећој страни“, поручио је Вучић.

Председник РС Милорад рекао је на конференцији да је и РС подржала Српску листу на локалним изборима на Косову и Метохији зато што је политичка борба начин да се обезбеде статус и права Срба на КиМ.

„И зато што видим да је Србија данас на КиМ присутнија кроз подршку Српској листи и нашем народу из Београда, него што је била у моменту проглашења наводне независности. Ја сам тада био овде на протестном скупу и очекивао сам да ће Србија реаговати, а није“, рекао је Додик.

Поновио је да ће Република Српска пратити ставове Србије, као што је то и до сада чинила.

Подсетио је да Српска није дала сагласност да БиХ призна Косово и додао да ће тај став и задржати.

Додик је оценио да је проглашење независности Каталоније занимљив случај, од којег се неки тресу, и да такође показује недоследност међународне заједнице.

Указао је да на ту ситуацију гледа као на нешто што су неки „надобудни закували“, а да је све почело са Косовом.

„Када је закуцало код њихове куће, не знају шта да раде“, додао је Додик.

Рекао је да он гледа како ће се ствари развијати и да жели да све остане мирно.

Вучић: Очекујем жешћу кампању против владе и председника

Председник је рекао да очекује „још жешћу кампању против владе и председника Србије“, јер је у то улаган велики новац у претходном периоду, а до сада није уродило плодом.

„Не мислим примарно од европских земаља, али су различите организације и интитути углавном подржавали медисјку политику која није имала везе са објективношћу“, рекао је председник.

Упитан да прокоментарише то што ће шефови дипломатија европских земаља први пут распављати о утицају руских медија и да ли је неко консултовао Србију у вези са том темом, Вучић је рекао да се нада да ће неко и Србију да пита за то.

„Пошто овде имате медије америчке, европске и руске, све друге и надам се да ће неко да пита Србију за мишљење, осим што ће сви преко наших леђа гледати да решавају своје проблеме“, рекао је Вучић.

Критиковао је што поједини медији неретко воле да обмањују јавност и говоре да је реч о нечему што је објектвно, а није, раде за нечији новац и по нечијем пројектном задатку, са политичким циљем.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар