Почетна » „АКО НЕКО ПРОЧИТА ОВО“ Писмо дечака из Кладова потресло Србију: „Знам да постоје људи с ДОБРОМ ДУШОМ“

„АКО НЕКО ПРОЧИТА ОВО“ Писмо дечака из Кладова потресло Србију: „Знам да постоје људи с ДОБРОМ ДУШОМ“

од admin
0 коментар

Вапај шеснаестогодишњег М.Б. из Кладова исписан руком на папиру, па фотографисан телефоном и објављен на Фејсбуку потресао је многе људе у Србији.

Како је навео у писму њега, његову сестру и баку годинама физички и психички малтретира отац алкохоличар. Мајка их је давно напустила, а дечак је недавно из очеве куће прешао код баке (очеве мајке).

Међутим, судећи по садржају писма, дечаковом оцу се то није свидело, па кренуо по свог сина и ћерку и тамо на њих насрнуо вилама, гађао их циглама, тукао… Дечак је након тога очајнички затражио помоћ на једини начин на који је умео. Преко друштвених мрежа.

– Живим са оцем и сестром старијом од мене три године од 2002. године, када нас је мајка напустила. Отац је тешка пијаница и насилан је. Малтретира нас сваки дан. Мене и моју сестру који не можемо да издржимо то насиље. Од прошле године сам прешао код бабе, он додђе и овде и малтретира бабу, сестру и мене – почиње причу дечак у свом писму.

Затим је додао да им „насилни отац не да мира“ и да је једног јутра дошао рано и насрнуо на њих.

– Насрнуо је на нас вилом, камењем и циглом да би нас убио – написао је дечак, а затим је упутио апел свим добрим људима:

– Ја бих замолио добре људе, ако неко прочита ово, и има неку кућу на располагању да нам да, да се склонимо даље од њега јер ни на улици нисмо сигурни. Увек смо у стресу, не можемо више издржати, немамо где. Зато сам решио да се јавим да тражим помоћ јер знам да постоје људи са добром душом – написао је храбри дечак у писму.

Само кратка провера била је довољна да се уверимо да је дечакова прича тачна, али и да су предузете законске мере како би дечак био заштићен од насилника.

Како „Блиц“ сазнаје, напад који дечак описује догодио се почетком јула и том приликом повређене су дечакова сестра и бака, а он је само пуком срећом избегао ударац циглом којом га је отац гађао.

Како смо сазнали од надлежних, дечаков отац био је у алкохолисаном стању.

Полицију је позвала дечакова бака и пријавила свог сина за насиље у породици.

Кладовска полиција је поднела неготинском тужилаштву кривичну против дечаковог оца.

– Као и увек у случајевима када се ради о насиљу у породици, а будући да има и угрожених малолетника, саслушање осумњиченог смо заказали већ за 11. август. Дечак већ неко време не живи у очевој кући тако да је физички ипак одвојен од оца насилника. Полиција је пријавила проблем и Центру за социјални рад и према нашим сазнањима дечак већ има подршку психолога. О потреби његовог евентуалног збрињавања одлучиће социјалне институције – потврдили су „Блицу“ у неготинском тужилаштву и додали да насилни отац до сада није осуђиван.

У неготинском тужилаштву кажу да након инцидента почетком јула није било нових напада, нити узнемиравања ни дечака, ни других чланова породице.

За оца насилника околина каже да је вредан човек, али да насиље чини увек под дејством алкохола.

 

С.Јурасовић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар