Почетна » ЗЛФ осуђује застрашивање просветара и подржава њихову борбу за већу плату

ЗЛФ осуђује застрашивање просветара и подржава њихову борбу за већу плату

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт подржава просветне раднике који су у понедељак обуставили или скратили наставу у знак протеста због ниских плата.

Осуђујемо реакцију Министарства просвете које је уместо да понуди адекватно решење проблема, као одговор на захтев просветних радника, тражило евиденцију о штрајкачима од директора, преиспитивало комуникацију са родитељима и подсећало да је школа дужна да организује боравак деце, без обзира на наставу.

„Такав однос Министарства према својим службеницима је неприхватљив, јер их декларише као обичне послушнике, а наставнике претвара у глинене голубове. Просветни радник мора бити независан и слободан у промишљању и решавању критичних тачака у нашем школству, а то би му омогућио достојанствен статус у друштву и материјална сигурност. Подржавамо све запослене у просвети који се храбро опиру оваквом третману и тако чувају достојанство свих нас“, изјавила је Марина Видојевић, координатока Групе за образовање ЗЛФ-а и наставница у основној школи.

„Једнодневна обустава рада је требало да опомене надлежне да постоје проблеми којима се морају бавити, а не да упозорењима и претњама врше притисак на раднике који траже боље услове рада“, додала је Видојевић.

Апелујемо на све учеснике у систему образовања да уђу у широк друштвени дијалог, јер су теме просвете и образовања стигле до највише кризне тачке. Подсећамо да је ЗЛФ 1. септембра започео разговоре са свим актерима у образовном систему и наставља са радом на том пољу. У току су разговори са наставницима, а следе разговори са родитељима и синдикатима.

Зелено-леви фронт истиче да просветни радници морају имати достојанствена примања и захтева да се свим просветним радницима повећа плата.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар