Почетна » Генерална известитељка Парламентарне скупштине Савета Европе властима у Србији: Ослободите Николу Сандуловића

Генерална известитељка Парламентарне скупштине Савета Европе властима у Србији: Ослободите Николу Сандуловића

од Други Пишу
0 коментар

Генерална известитељка Парламентарне скупштине Савета Европе за политичке затворенике Суна Еварсдотир позвала је данас власти Србије да ослободе ухапшеног опозиционог политичара Николу Сандуловића и да истраже наводе да је био злостављан у притвору.

Еварсдотир је рекла да су Сандуловића, према речима чланова његове породице, из његове куће одвели агенти српске безбедносне службе и тешко га претукли, пренела је ПССЕ.

„Наводи се да је то био облик казне за изражавање жаљења због смрти Адема Јашарија, оснивача Ослободилачке војске Косова кога је српска полиција убила 1998. године заједно са 57 чланова његове породице током рата на Косову“, навела је Еварсдотир.

Додала је да су је шокирали наводи да се Сандуловић вратио кући делимично парализован и на носилима и указала да је потом, упркос видљивим повредама, задржан у притвору од 30 дана и оптужен за изазивање националне, расне или верске мржње.

„Позивам српске власти да се придржавају својих обавеза из Европске конвенције о људским правима, посебно спровођењем брзе, ефикасне и независне истраге озбиљних оптужби о злостављању господина Сандуловића од државних агената и гарантовањем његовог приступа адекватној медицинској нези“, навела је.

Она је указала да су забрана тортуре и других облика злостављања, као и слобода изражавања, основне вредности у сваком демократском друштву и да очекује од српских власти да у потпуности поштују међународне обавезе у области људских права.

Сандуловић, лидер ванпарламентарне Републиканске странке, приведен је након што је 2. јануара на Иксу поново објавио снимак из фебруара 2023. године, на којем се налази поред гроба Адема Јашарија.

„Ја сам једини политичар из Србије који је дошао да се поклони невиним албанским жртвама, породици Јашари, у Преказу. Извинио сам се и замолио за опроштај у име Срба који то нису починили“, написао је Сандуловић на Иксу 2. јануара.

Сандуловићев адвокат Чедомир Стојковић рекао је да су његовог клијента претукли припадници Безбедносно-информативне агенције (БИА).

Друго основно јавно тужилаштво у Београду саопштило је 11. јануара да прикупљени докази не упућују на закључак о постојању довољно уверљивих навода и јасних индиција да је у случају Сандуловића дошло до злостављања. Тужилаштво је навело да из отпусне листе Војномедицинске академије „јасно произилази да нису констатоване било које телесне повреде“.

Nikola Sandulović Foto: Medija centar

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар