Почетна » Анем: СИСТЕМ ПРЕВЕНЦИЈЕ НАСИЉА И ЗАШТИТЕ НОВИНАРА

Анем: СИСТЕМ ПРЕВЕНЦИЈЕ НАСИЉА И ЗАШТИТЕ НОВИНАРА

од Жиг Инфо
0 коментар

У Лесковцу одржан састанак Сталне радне групе за безбедност новинара и тренинг за унапређење безбедности

Састанак Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) и тренинг за унапређење безбедности новинара одржани су 27. септембра у Лесковцу у организацији Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) и Регионалне информативне агенције ЈУГпресс.

Активно учешће представника Високог и основног јавног тужилаштва из Лесковца и Лебана, представника Министарства унутрашњих послова као и изузетан одзив представника локалних медија допринели су да овај скуп буде један од најзапаженијих догађаја те врсте на југу Србије.

На почетку састанка, Милица Јовановић из Регионалне информативне агенције ЈУГпресс представила је резултате анкетног истраживања ове агенције о безбедности новинара у локалним редакцијама у Јабланичком и Пчињском округу.

Представници Сталне радне групе за безбедност новинара – Драгана Бјелица и Раде Ђурић говорили су о конкретним механизмима, резултатима и досадашњим искуствима у раду ове групе у којој активно учествују представници новинарских удружења и медијских асоцијација, Републичког јавног тужилаштва и МУП-а Србије. Фокусирали су се на предмете из евиденције Врховног јавног тужилаштва који се односе на случајеве претњи и угрожавања безбедности уредника и новинара из редакција ЈУГ пресс, Решетка, Наша нова реч и Југ медија из Лесковца.

Током дискусије су отворене кључне теме о изазовима са којима се суочавају новинари у локалним срединама. Учесници су се осврнули на различите облике притисака и претњ са којима се новинари и новинарке често суочавају уз констатацију да такво понашање води ка отежаном објективном и професионалном извештавању односно аутоцензури.

Драгана Бјелица (УНС) је истакла да је “веома важно да се новинари не разочарају када пријаве претње које треба да се процесуирају од стране овлашћених органа” док је Раде Ђурић (НУНС) истакао да “у пракси постоје правне празнине и различита тумачење члана 138. Кривичног законика и да претње не би требале да се своде на лингивистику.” Истакао је да је СРГ представља неку врсту филтера у случејвима претњи и да је нужно реаговати ако се новинар осећа уплашено. Констатовао је да су досадашње активности Сталне радне групе за безбедност новинара помогле да се ствари промене набоље и да је због обима посла у сфери безбедности новинара неопходно кадровски ојачати тужилаштва и полицију.

Присутни су изразили задовољство брзином реаговања тужилаштва у случају претњи током прве половине ове године. Представнице Високог и основног јавног тужилаштва из Лесковца су истакле да се „труде да претње и угрожавање безбедности новинара не остану некажњене.” Слађана Ранђеловић из Високог јавног тужиалштва у Лесковцу је истакла да, иако постоје законске могућности, за сада ни у једном пријављеном случају “након одбачаја није писан приговор тамошњем Високом јавном тужилаштву.”

Љиљана Стојановић (ЈУГ Пресс) истакла је да притисци на новинаре у мањим срединама нису увек у форми директних претњи и да “притисак постоји када вам неко каже да нешто не можете објавити на одређени начин. Иако то нису директне претње по живот, то су притисци са којима се суочавамо”. Саша Мирковић (АНЕМ) је истакао важност организовања састанака тренинга попут ових одржаних у Лесковцу где на једном месту заједно седе представници полиције, тужилаштва и локалних медија уз констатацију да је рад Сталне радне група за безбедност новинара омогућио директнију комуникацију између институција и медијских радника и напредак у домену процедура за заштиту новинара и медијских радника.”

На састанку је закључено да је превенција веома важна и да су потребни даљи кораци како би се новинарима омогућило да што слободније и професионалније свој посао, док је рад на сузбијању притисака и претњи оцењен као приоритет.

Након састанка СРГ, Бранко Чечен је одржао веома успешан АНЕМ-ов тренинг намењен унапређењу безбедности новинара из Лесковца. Чечен се осврнуо и на проблем аутоцензуре, истичући да су “многи новинари приморани на самоцензуру како би очували своја радна места, а самим тим и своје здравље јер је чињеница да новинари свакодневно трпе стрес, притиске па чак и физичке нападе.”

Тренинг у Лесковцу био је седамнаести по реду тренинг за унапређење безбедности новинара (који је до сада широм Србије похађало преко 250 учесника) у оквиру АНЕМ-овог пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара” који подржавају Европска комисија, Министарство информисања и телекомуникација и медијско одељење мисије ОЕБС у Србији.

Можда ти се свиди

Оставите коментар