Почетна » Грађани Ниша шокирани сазнањем да се Сува планина буши због бакра и сребра: „Све лепо би да униште, али копања неће бити“

Грађани Ниша шокирани сазнањем да се Сува планина буши због бакра и сребра: „Све лепо би да униште, али копања неће бити“

од Други Пишу
0 коментар

Не смирује се бура због информације да се на на обронцима Суве планине недалеко од изворишта Студена са кога се грађани Ниша снабдевају водом обављају бушења у потрази за бакром и сребром.

Грађани са ужасавањем деле на друштвеним мрежама вест да аустралијска компанија „Аполло Минерал Лимитед“ својим машинама буши брдо између Банцарева и Гоње Студене у потрази за могућим налазиштем бакра и сребра.

Током јучерашњег дана реаговали су и појединци, али и представници опозиционих странка, а покрет Крени-промени покренуо је потписивање петиције којом се тражи забрана истражних радњи за потребе пројекта рудника бакра и сребра.

Петицију је првог дана потписало 7.000 људи, а неки од коментара грађана који су дали свој потпис је да Сува планина мора да остане нетакнути резерват природе, да се никако не сме дозволити да странци копају и угрозе водоснабдевање Ниша.

„Све лепо би да униште. Уместо да се окренемо туризму, екологији, пољопривреди и привлачењу туриста, ми бисмо руднике и отрове у Србији. Нема копања и тачка“, написала је једна од потписница петиције.

У петицији се наводи да се област планирана за рударска истраживања налази на Сувој планини, а у непосредној близини Сићевачке и Јелашничке клисуре, које су препознате као паркови природе и специјални резервати.

„Ове клисуре нису само природне лепоте од изузетног значаја, већ и еколошки важна станишта многих биљних и животињских врста. Рударска истраживања и експлоатација могу трајно нарушити овај драгоцени природни екосистем, уништити станишта и нарушити биодиверзитет. Захтевамо да се одмах преиспитају одлуке које су довеле до издавања дозвола за истраживање узимајући у обзир дугорочне последице по животну средину и здравље локалне заједнице. Позивамо надлежне да предузму све мере како би заштитили природна богатства и изворе пијаће воде у овој области и обуставе све даље радње у вези са геолошким истраживањем и рударском експлоатацијом“, речено је у тексту петиције.

Одборници Групе грађана “Др Драган Милић” најавили су да ће затражити допуну дневног реда Скупштине града на тему рударења у Нишу, као и допуну дневног реда Скупштине општине Нишка Бања на чијој територији се обављају бушења.

Обе седнице биће одржане ове недеље, Скупштина општине Нишка Бања заказана је за 9. октобар, а Скупштина града Ниша за 10. октобар.

Доктор Драган Милић, оснивач истоимене групе грађана рекао је да ће затражити да се хитно обустави бушење, а да надлежни објасне грађанима Ниша под којим условима и ко је дозволио истражна бушења у близини врела Студена.

Компанија „Аполло Минерал Лимитед“ саопштила је на свом званичном сајту да је бушење на дубини од 600 метара почело на локацији Студена, једној од потенцијалних налазишта који су део њиховог пројекта у Србији – „Београдски пројекат бакра“.

Министарство рударства и енергетике потврдило је да су фирми „Еделwеисс Минерал Еxплоратион“ регистрованој у Србији од стране команије „Аполло Сербиа Лимитед“ одобрена геолошка истраживања на потезу села Горња Студена- Банцарево још 2021. године.

У том министарству казали су да се истраживања могу радити једино уз поштовање услова која издају Завод за заштиту природе Србије и надлежни из Завода за заштиту споменика културе.

Додали су да се још не може причати о отварању рудника на локацији Студена јер су геолошка истраживања у почетној фази.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Миљана Исаиловић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар