Почетна » Гајић: Очекујем да студија Рио Тинта неће добити зелено светло

Гајић: Очекујем да студија Рио Тинта неће добити зелено светло

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да се литијум не сме ископавати јер се не смеју ризиковати акциденти који би довели до трајног загађења подземних вода у Мачви, којих у сваком тренутку има неколико пута више од потреба дневног снабдевања Београда водом.

„То је одлучна чињеница у овој ствари и то каже водећи хидрогеолог у Србији професор Зоран Стевановић, који је и светски признат стручњак за хидрогеологију“, рекао је Гајић телевизији Курир.

Гајић је навео да расправа у Скупштини Србије о литијуму неће донети много јер ће и власт и опозиција сви остати при својим ставовима.

„Створена је огромна бука у вези са литијумом, грађани у тој буци не могу да се снађу и компетентне људе мало ко слуша али у Србији је увек тако. Струка се пита ако баш мора, а увек на крају одлуку донесу политичари“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да 2004. године није потписан никакав уговор са Рио Тинтом, него је 2006. године измењен Закон о рударству и почињена је кардинална грешка којом право првенства у експлоатацији руда добија онај ко добије право да истражује.

„То је довело до појаве десетина рударских компанија које истражују по Србији и сада има више истражних бушотина него цркава. Рио Тинто ће имати право ’прече куповине’, односно право првенства да ископава литијум ако то Србија буде дозволила“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да ће стручна комисија Владе Србије оцењивати Студију о утицају на животну средину и да ће бити неопходан консензус да би студија добила позитивну оцену, и оценио да се то неће догодити.

„Србија сада има рудну ренту од пет одсто и ако бисмо добили само то од копања литијума онда би зарада била веома мала од целог пројекта. Значајне економске користи имали бисмо ако би литијум из Србије излазио на четири точка, то јест ако бисмо у Србији имали и фабрику батерија и фабрику електричних аутомобила, али ЕУ нам то неће дозволити“, рекао је Гајић.

„Србија мора да избегне колонијални статус и не сме да пристане да уништи своју животну средину да би се у ЕУ возили електричним аутомобилима“, додао је Гајић.

Гајић је рекао да је опозиција требало да предложи закон којим се трајно забрањује копање литијума и бора, а не да став опозиције буде „једног лепог дана када се власт промени и почну да функционишу институције видећемо шта ће бити и можда ћемо и копати литијум“.

„Моја прогноза је да ће на крају власт забранити копање литијума 2026. године пред опште изборе 2027. године, пошто опозиција претходно истроши сву енергију на тој теми“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар