Почетна » НКЕУ: Продужити јавну расправу о изменама и допунама Кривичног законика и Законика о кривичном поступку

НКЕУ: Продужити јавну расправу о изменама и допунама Кривичног законика и Законика о кривичном поступку

од Жиг Инфо
0 коментар

Радна група Националног конвента о Европској унији (НКЕУ) за поглавље 23 позива Министарство правде да продужи јавну расправу до краја године о Нацртима Закона о изменама и допунама Кривичног законика и Законика о кривичном поступку који су јавности постали доступни 27. септембра уз обавештење о трајању јавне расправе у периоду 1. октобра до 1. новембра 2024. године.

Трајање јавне расправе у минималном законском року, о два закона од системског значаја за функционисање правосуђа и основна људска права није сразмерно обиму и значају предложених измена. Посебно истичемо да су оба нацрта од стране радних група припремана дуже од три године, а да су стручна и шира јавност добиле прилику да текст разматрају само месец дана и то паралелно уз три додатна правосудна закона који се тичу положаја судија, јавног тужилаштва и Правосудне академије.

Предложене измене кривичних закона предвиђају увођење нових кривичних дела као што су „објављивање материјала којима се саветује извршење кривичног дела“, брисање кривичног дела „изнуђивање исказа“, увођење казне доживотног затвора за нова кривична дела и сл. и имају потенцијал да озбиљно утичу на стање основних људских права грађана Србије и смање њихов досадашњи обим. Имајући све ово у виду, Радна група НКЕУ за поглавље 23 сматра да је о оваквим изменама правног режима неопходна дебата са различитим друштвеним актерима из стручне, али и шире јавности.

Напомињемо да су се представници Радне групе НКЕУ за поглавље 23 у децембру 2023. године састали са радним групама Министарства правде које су радиле на изменама и допунама оба закона и том приликом добили врло штуре усмене информације о правцима измена оба законска текста. И поред више позива упућених Министарству правде да се комуникација о овим законским изменама настави, она више није обнављана. Упркос напорима да се јавна расправа о два закона од суштинског значаја за кривичноправни систем Србије започне и спроведе према минималним стандардима демократске расправе, трајање од месец дана, уз само четири јавна скупа у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, нису довољни да се она може и оценити као таква.

Радна група НКЕУ за поглавље 23 истиче да неадекватна јавна расправа и усвајање овако предложених измена ових закона у кратком року угрожавају основна људска права грађана Србије и могу угрозити напредак у оквиру преговарачког поглавља 23 без кога се било који други институционални помак у преговарачком процесу са ЕУ доводи у питање.

Можда ти се свиди

Оставите коментар