Почетна » Умка: Лежемо у страху да ће се кућа срушити!

Умка: Лежемо у страху да ће се кућа срушити!

од admin
0 коментар

Више стотина житеља Умке стрепи да ће клизишта једног дана прогутати њихове домове. Дом Анђелка Бијелића подсећа на криви торањ у Пизи

УВЕЧЕ, када легнемо, са зебњом чекамо јутро. Да ли ћемо да се пробудимо живи или ће нас затрпати оштећена кућа? Прошлогодишње обилне кише активирале су клизишта. Брдо се покренуло према Сави, дом се накривио, а зидови пуцају. Син, снаја и унуче су се одселили, јер не смеју да ризикују, у очају причају Гојко (76) и Зорица (64) Свилар, житељи Умке.

Уместо да пензионерски дани буду безбрижни, живот им се претворио у стрепњу. Они и њихове комшије у улицама Гребенац, Душана Тасића, Староселска и Породимска, са страхом гледају у небо, али и у земљу. Од падавина, влажна „жутуља“ померила је темеље стотинак домова.

– Дебели зидови само што се нису срушили – описује Љубица Опачић. – Под се толико нагнуо да у кући више не можемо да једемо супу из тањира. Подмећемо цигле, да бисмо колико-толико изравнали сто.

Њен супруг Марко, неколико пута последњих година малтером и бетоном крпио је напрслине у зидовима. Чува и штити оно што се сачувати не може. Земљиште „ради“. Кажу, ноћу се чује крцкање.

Пре седам дана министар Велимир Илић је најавио расељавање овог дела Умке. Уместо кућа, које би се срушиле, засадила би се шума. А, мештане би преселили у Остружницу.

– Никоме ништа не верујем! Било је до сада више од двадесет комисија. Сви су нас пописивали, сликали, обећавали, а нико ништа није урадио конкретно – разочарано прича Мирјана Беловић која се већ 35 година, без своје воље, приближава обали Саве.

Има и оних који не желе да напуштају дом. Пензионер Вучко Шћепановић (80) каже да из своје куће не иде, па макар погинуо. Клизиште му је изломило двориште, степениште, стазе… Кућа, како каже, веома је чврсто прављена, па се са гибањем тла и она помера, као кутија шибица.

Дом Анђелка Бијелића (55) у најгорем је стању у Умци. Двоспратно здање се накривило као торањ у Пизи. Овај Далматинац у приградску варошицу доселио се после ратних збивања деведесетих година.

– Своју имовину крај мора продао сам за мале паре, само да бих нешто извукао. Од тог новца нисам могао ништа друго купити, осим куће на Умци – прича Анђелко, док жуљевитим шакама трља образе. – Двориште ми је тада било равно. Није било ни већих кретања земље у комшилуку. Веровао сам да је безбедно. Купио сам кућу и целу породицу преселио овамо.

Према последњем попису, преко 80 одсто становника су пензионери. Пензија мала, да би могли на неком другом месту да изнајме стан. Принуђени су да сваких месец-два, болесни и уморни, крпе ионако трошне куће.

ЗЕМЉА КЛИЗИ, ЗИДОВИ ПУЦАЈУ

Клизиште Дубоко било је познато и у Краљевини Југославији. Тада је била забрањена свака врста градње, а тај појас је пошумљен. Међутим, после Другог светског рата почиње ново насељавање. На 10 метара испод наизглед лепе и плодне земље на којој су куће саграђене, налази се лапоровита масна глина. Земља клизи, пуцају зидови, руше се кровови, отварају се јаруге испод темеља, које гутају објекте.

НИСУ 53 ОБЈЕКТА, НЕГО ЧАК 124

Према речима др Славице Дачић, председнице „Нашег удружења Умка“, пре девет година пописане су 53 куће које су 100 одсто оштећене. Међутим, данас је тај број нарастао на 124!

– Овде је потребна права санација. Ако се брдо нагло помери и затвори ток Саве, биће поплављено пола Војводине и Славоније. С друге стране, Умка демографски нестаје. Млади се исељавају, нико неће да улаже у некретнине – објашњава Дачићева.

ВОДА КАО ДА ИЗБИЈА ИЗ ЗЕМЉЕ

Постоји научно уверење да је клизиште у Умци и Дубоком покренула Сава која меандрира. Међутим, ко год је обишао брдо на Гребенцу, приметиће интересентан феномен. У свакој кући подрум је поплављен, као да се налазе у некој подводној равници, а не на узвишењу. У свако доба дана трава је орошена, а вода као да избија из земље.

ПАРЦЕЛЕ ИЛИ НОВИ СТАНОВИ

Недавно, власт је поменула опцију да се угроженим грађанима поделе 53 парцеле. Међутим, пре неки дан министар Илић је поменуо да је то веома тешко да се изведе, и да је реалније да за угрожене грађане обезбеде зграде са становима различитих квадратура – прича др Славица Дачић.

М. Т. КОВАЧЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар