Почетна » Закрчили потоке, па траже чишћење

Закрчили потоке, па траже чишћење

од admin
0 коментар

Корита водотокова на територији Општине Гроцка очишћена само делимично, а све врсте падавина потенцијално опасне. Најугроженији од могућих поплава Калуђерица, Винча, Врчин, Бегаљица, Болеч

ГРОЧАНИ стрепе од пљуска, а обилније падавине и отапање снега могу да прелију закрчена корита речица и потока крај имања и потопе куће. Радници које су ангажовали општина и „Београдводе“ очистили су већи део водотокова, али остало је још. Међутим, како тврде, док их они чисте, житељи их затрпавају бацањем смећа. Најизложенији опасности су мештани Бегаљице, Врчина, Болеча, Винче, Калуђерице и Гроцке.

Радници су зашли у шест корита, али још их нису ослободили наталоженог отпада. Остале су ризичне деонице, које се протежу кроз целу општину.

Као критичне тачке означени су потез од око 500 метара Врчинске реке и део Болечице у Винчи код Улице капетана Бате. Опасност представљају и потоци. Цео Лозовички поток, Дубочајски од моста до улива у Дунав и око 300 метара Бегаљичког.

– Бујице су нас плавиле ранијих година. Пустошиле су њиве, дворишта и носиле помоћне зграде и домове – жали се Грочанка С. К. – И даље се плашимо да ће да униште и све што смо зидали поново.

Надлежни нису очистили сва корита, нису ни прецизирали када ће то урадити. Ипак, како тврде, и када заврше тај посао то неће спасти парцеле, јер њихов рад саботирају поједини мештани.

– Грађани доприносе оваквој неповољној ситуацији јер бацају смеће и крупан отпад у потоке, што неминовно доводи до смањења протока и изливања – напомињу из општине.

ОПОМЕНА ГРАЂАНИМА

ОПШТИНА Гроцка спада у једну од најугроженијих на територији Београда, односно изложена је природним непогодама, наводе из ове локалне самоуправе. Зато власт апелује на житеље да не угрожавају своју земљу додатно лошим навикама.

Ј. НОВАКОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар