Почетна » Отворен први друштвено-активистички центар „ГРАД“ у Смедереву

Отворен први друштвено-активистички центар „ГРАД“ у Смедереву

од Жиг Инфо
0 коментар

У Смедереву је почео са радом први друштвено-активистички центар ГРАД”, који је у оквиру иницијативе „Црвени беџеви“ отворило удружење „Про.Ток21“. Центар се налази на шеталишту на обали Дунава, а његов циљ биће да окупи и подржи удружења, неформалне групе, инфлуенсере, али и појединце који желе да развију своје идеје и тиме развијају заједницу.

Бавећи се проблемом загађења ваздуха кроз сарадњу са грађанима, различитим платформама и мрежама, са волонтерима и удружењима, „Црвени беџеви“ су у протекле три године постали препознатљиви како у овом граду, тако и широм Србије. Како би подигли своје грађанско деловање на виши ниво, било им је неопходно да имају физички простор у коме сви могу заједно да делују, размењују идеје и остваре одређене циљеве.

„Тако је дошло до идеје да нам треба друштвено-активистички центар, тако смо га ми конципирали, то је градски развојни дом односно ‘ГРАД’ како смо га скраћено назвали“, каже једна од покретачица иницијативе Наташа Рашковић.

Она истиче да је идеја да „ГРАД“ буде један ослонац свим постојећим формалним и неформалним групама у Смедереву, и појединцима, како би развијали своје идеје.

„Битно је да се стварају нови и нови грађани који ће се удруживати и остваривати неке своје идеје. Мислим да овај концепт даје једна отворена врата и појединцима да сада постоји нека могућност за укључивање, за деловање, која до сада у Смедереву није постојала“, истиче она.

Како су „Црвени беџеви“ градили свој пут активизма?

Рашковићева објашњава да су успели да, фигуративно, у једној шуми направе стазу грађанског деловања која води до промена, а они су били ти који су све сами осмишљавали и тражили како би дошли до циља. Три године касније, „Црвени беџеви“ имају свој физички простор и то је оно на што су изузетно поносни.

„Мислим да су ‘Црвени беџеви’ кроз овај пројекат и кроз друге програме подршке мало утабале стазицу грађанског деловања, то је била наша стаза. Свако је добродошао да тим прокрченим путем крене и да од нас добије наше искусво, експертизу… Идеално је да и други крену другим путевима. Ово је значајно, имамо простор, имамо нешто чиме се бавимо, имамо грађански сектор и желимо да га градимо“, каже она.

Програм Твоје место у Србији је, како кажу, био кључан за развој, јер их тим на пројекту прати од самих почетака.

„То није само финансијска подршка, јер је програм тако конципиран да имамо то менторство, и ми нисмо били уопште у стању ни да овако нешто замислимо, нити да водимо. Сада је то могуће, јер смо оснажили наше капаците“, додаје она.

Пројекат им је у овом случају дао институционалну подршку у правом смислу, те може да се види и физички – имају свој нови простор који се налази крај Дунава, а који је уствари, како наводи Рашковићева, продукт рада са тимом на пројекту „Твоје место у Србији“.

„У оквиру ове подршке имамо осмишљено да са својим корисницима, којих за сада има седморо, заједно креирамо први програмски период, односно који су то садржаји који ће се овде дешавати. Концепт овог простора је да сви корисници могу да га користе и за неке своје сврхе“, додаје Рашковићева.

Мењамозаједно.рс – нова платформа за покретање иницијатива у Смедереву

Сем првог друштвено-активистичког центра у граду, „Црвени беџеви“ покренули су и платформу мењамозаједно.рс. Идеја те платформе је да грађани могу сами да покрену било коју иницијативу и да могу да позивају друге грађане да их подрже.

„Тако би свако могао да пријави иницијативу за уређење парка и да сам ради промоцију на начин на који жели и да путем платформе прикупи регистроване грађане. Све то је спремно, ту је, али још увек радимо сад на промоцији свега тога у заједници“.

Како кажу, једва чекају да што више људи чује за „ГРАД“, што очекују да ће се и десити врло брзо – чим лепше време измами људе у шетњу поред Дунава, на чијој се обали „ГРАД“ и налази.

„Надамо се једном масовном укључивању и на нама је да сада осмислимо како ћемо то да каналишемо, како ћемо да систематизујемо“, истиче она.

Црвени беџеви су прошле године поставили семафор загађења у самом центру града у Смедереву, како би указали на проблем аерозагађења у овом граду, али и информисали грађане о степену загађења.

Сада су кренули даље, и тренутно се баве кућним ложиштима, пошто у овом граду не постоје никакве субвенције грађана да пређу на еколошке системе. На њиховој платформи мењамозаједно.рс покренута је прва иницијатива „Мењајмо заједно грејање“, а актуелна је и тема управљања отпадом.

 

Фото: МРЦН/А.Ђ

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар