Почетна » ВИШЊА ПРОЦВЕТАЛА У МРАМОРУ КОД НИША: Чека ли нас оштра зима? Ево шта кажу сељани, а шта агрономи

ВИШЊА ПРОЦВЕТАЛА У МРАМОРУ КОД НИША: Чека ли нас оштра зима? Ево шта кажу сељани, а шта агрономи

од admin
0 коментар

У селу Мрамор надомак Ниша, почетком септембра поново су процветале вишње. Мештани кажу да не памте да се овако нешто догодило у скорије време и ову појаву тумаче као предзнак јаке зиме.

Стручњаци, пак, кажу да је све очекивано, јер засади, после бербе, нису хемијски заштићени. Топло и кишно лето изузетно повољно је утицало на развој болести и штеточина на засадима воћа, пишу Нишке вести.

Летња резидба воћака, међуредна обрада, сузбијање корова, само су неке од агротехничких мера које је требало применити након бербе, како би засади били обезбеђени за предстојећи зимски период. Упротивном, стабла неспремна дочекују зиму и подложнија су измрзавању, кажу агрономи.

Савет воћарима је да у јесен, након опадања лишћа, више нађубре засаде вишања и третирају их бакарним препаратима, а могуће је и извршити корективну резидбу уколико је остало плодова на стаблу. Такође, потребно је и у пролеће извршити јачу резидбу у засаду, да би се успоставила равнотежа између родности и вегетативног потенцијала, истичу агрономи.

Појава цветања вишања у овом периоду се, иначе, назива ретровегетација, а до ње долази када заражени листови након бербе опадну.

Воћари и старији становници Мрамора, кажу да се и раније, мада ретко, дешавало да покоја воћка процвета на јесен, и то тумаче као предзнак дуге и оштре зиме. Агрономи, међутим, сматрају да ће се догодити супротно – да је пред нама блага зима.

Било како било, цветање вишње у септембру можда није корисно, али је бар лепо за око.

Курир.рс/Нишке вести/Светлана Петровић

Можда ти се свиди

Оставите коментар