Почетна » Црно на бело – шта тачно пише у пресуди Драгану Ј. Вучићевићу

Црно на бело – шта тачно пише у пресуди Драгану Ј. Вучићевићу

од Други Пишу
0 коментар

У пресуди којом је главни и одговорни уредник и власник Информера Драган Ј. Вучићевић правоснажно осуђен због вређања новинара Југослава Ћосића, стоји да је био дужан да плати 200.000 динара на име одштете.

Имао је рок од три месеца за исплату, а упозорен је и да за сваких неплаћених хиљаду динара следи дан затвора.

У пресуди јасно стоји и шта је Вучићевић тачно писао по друштвеним мрежама против новинара Југослава Ћосића, а због чега је осуђен:

„Слуга мафијашке хоботнице, шиптарски плаћеник, обавља прљаве послове за крвав кеш, јадни и бедни шиптарски плаћеник“.

На данашњој конференцији за новинаре, Вучићевић је то представио овако:

„Оног тренутка када у понедељак пре подне уђем у затвор, ступићу у штрајк глађу са два захтева – да се наложи ревизија судског поступка, а други је покретање законске иницијативе за декриминализацију увреде“.

На конференцији за новинаре коју је организовао поводом свог одласка у затвор наставио је да понавља да је осуђен због вербалног деликта и да је приморан на робију. Када су новинари Н1 и листа Данас покушали да добију аргументе за те тврдње, атмосфера је узаврела.

„Позив који сам добио на кућну адресу, пре две недеље, и где пише да у понедељак 3. априла треба да се јавим у Окружни затвор у Београду на ослужење затворске казне по тим и тим пресудама“, показивао је новинарима решење Драган Ј. Вучићевић.

На конференцији коју је организовао, како каже, пре него што оде у затвор, главни уредник таблоида „Информер“ наставио је да тврди исто што понавља недељама – да је осуђен због вербалног деликта.

„У овом конкретном случају ја сам осуђен политички, осуђен сам зато што сметам неким центрима моћи“.

Не слуша или не жели да призна Вучићевић став правника, као ни Друштва судија Србије.

„Друштво судија подсећа да је за кривично дело увреде искључиво прописана новчана казна као санкција, која се у складу са законом, у случају њеног неплаћања у остављеном року, замењује казном затвора“, наводе из тог друштва.

Да је одбио да плати држави и да је самим тим казна преиначена, дакле његовом вољом, глодур „Информера“ споменуо је успут. Фокус му је био на затворским решеткама.

Н1: Због чега стварате атмосферу да сте Ви политички прогоњени и да сте осуђени на казну затвора и да је ово политички прогон, када је реч о приватној тужби? И није реч о Вашем новинарском раду, то је нешто што сте износили на Твитеру?

Вучићевић: Овде нигде не пише, ево, дођите да узмете – где овде пише новчана казна? Ево, нађите онда, реците, пошто сте тако речити, где овде пише новчана казна?

Н1: А је л’ можете пресуду да ми дате?

Вучићевић: Не, не, где пише новчана казна?

Н1: Је л’ можете пресуду…

Вучићевић: Реците ми где пише новчана казна?

Н1: Ово је налог за осуђеног да се упути у затвор. Дајте ми пресуду.

Вучићевић: Прочитао сам пресуду.

Н1: Као што ми ово нудите, можете да ми дате пресуду?

Вучићевић: Молим Вас, седите тамо, дао сам Вам и пресуду.

Не да Вучићевић пресуду, али зато нуди колегијалну солидарност.

„Да овакав позив добије било ко од вас, било ко са Н1, са Нова С, из Данаса, из било ког другог медија, бранићу га свим срцем“, каже Вучићевић.

Н1: Али ми нећемо добити такав позив. Јер поштујемо професионални кодекс и етику.

Вучићевићу су подршку давали чланови његове редакције, председник Удружења породица киднапованих, убијених и несталих са простора Косова и Метохије Симо Спасић и друштвени аналитичар Иштван Кајић. Сви спремни да скоче у одбрану – увредама.

Н1: Па ево, тужите нас ви, ако мислите да то није истина, тужите нас.

Спасић: Ало, бре, клошаре, не идеш ти у затвор.

Вучићевић: Симо, молим те, Симо, молим те, немој то да радиш.

„Дража Петровић је такође 2008. осуђен кривично, зато што га је тужила Цеца Ражнатовић“, рекао је ((СОТ Иштван Каић, аналитичар медија.

„Зашто се овде Драгољуб Петровић помиње једно 25 пута кад човек није присутан? Учитавате му нешто што није рекао!“, запитала је новинарка Данаса.

„Зато што се користи његов текст од јуче. А Ви сте Катарина његова ударна песница. И један од најгорих новинара у његовој редакцији“, рекао је Каић.

А када догађај постане полигон за вређање – преостаје једна ствар.

Новинари Н1 и Данаса напустили су конференцију.

Foto Printskrin N1

Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар