Почетна » Подршка слободном новинарству које се данас зове КРИК

Подршка слободном новинарству које се данас зове КРИК

од Жиг Инфо
0 коментар

Апелациони суд у Београду овог месеца потврдио је две пресуде на штету КРИК-а, према којима овај медиј треба да исплати скоро милион динара на име одштете и трошкова суђења.

Национална радна група за борбу против СЛАПП-а пружа подршку истраживачком порталу КРИК који се у последње три године сусреће са највећим бројем тужби које имају карактеристике СЛАПП-а, а посебно у последње две недеље, са пресудама које могу имати далекосежне последице на слободу изражавања у Србији.

Апелациони суд у Београду потврдио је почетком јуна 2024. године првостепену пресуду којом је КРИК осуђен за кршење претпоставке невиности Предрагу Колувији, који је тужио новинаре јер су приликом извештавања о случају “Јовањица 2” написали да је Колувија “оптужени нарко-бос”. Суд приликом одлучивања није узео у обзир цео текст, већ се концентрисао само на једну фразу и није прихватио објашњење новинара да су у тексту коришћени изрази „оптужени и оптужба” и „према тврдњама тужилаштва”. Суд није узео у обзир ни да је објављена и Колувијина одбрана, као и да је реч о теми од великог значаја за јавност.

Апелациони суд у Београду, за кратко време, донео је још једну пресуду против редакције КРИК-а. Поступак је вођен по тужби команданта полицијске Јединице за заштиту сведока и двојице његових сарадника због текста из децембра 2021. године у коме је КРИК објавио да су они, између осталих, поднели тужбу против ове редакције.

Поред две правоснажне пресуде, почетком маја новинаре портала КРИК тужила је судија Апелационог суда у Београду Душанка Ђорђевић због базе података „Просуди ко суди“ у оквиру које су новинари истраживали рад правосуђа, где се и она помиње. Једна тужба је кривична, а друга је парнична. Судија Ђорђевић, поред накнаде штете, тражи казне затвора за новинаре и забрану рада на период од две године. У тужбама које су поднете 13. и 15. маја, судија Ђорђевиц́ тврди да су новинари повредили њену приватност објављивањем њеног имена и положаја у Апелационом суду у Београду, као и детаља о непокретностима које поседује са супругом. Она даље тврди да су новинари КРИК-а угрозили њену безбедност и помогли криминалцима да је лоцирају.

У овом тренутку против КРИК-а се води још 15 судских поступака, који имају карактеристике СЛАПП-а. Плашимо се да је власт одлучила да на легалан начин ућутка професионалне новинаре и да је ово само почетак.

Страхујемо да је власт одлучила да се коначно обрачуна са независним медијима и новинарима, а да је КРИК само први на удару. Захтевамо да власти престану да злоупотребом правосудног система гуше медијске слободе, као и да пруже подршку независним медијима и осигурају њихов рад без страха од репресија.

Овом приликом позивамо Владу Србије да предузме што пре све неопходне кораке да би применила Препоруку Европске Комисије о заштити новинара и бранилаца људских права који учествују у јавном раду од очигледно неоснованих или злоупотребљавајуц́их судских поступака („Стратешке тужбе против учешц́а јавности“) и Препоруку ЦМ/Рец (2024) о супротстављању коришц́ењу стратешких тужби против учешц́а јавности (СЛАПП) за решавање очигледно неоснованих или увредљивих судских поступака против учешц́а јавности и заштиту посебно новинара и бранитеља људских права од таквих поступака, уз пуно поштовање демократских вредности и основних права.

Nuns

Можда ти се свиди

Оставите коментар