Почетна » Поверљива цена споменика Стефану Немањи супротна закону

Поверљива цена споменика Стефану Немањи супротна закону

од admin
0 коментар

 

“Остављајући по страни питања културолошке, урбанистичке и естетске природе, иако је веома велики број таквих примедби изнет од стране људи чија их стручност чини за то позваним, оно што посебно треба нагласити је очигледна незаконитост ускраћивања оваквих информација јавности”, рекао је он агенцији Бета.

“Очигледно трапаву и импровизовану и нецелисходну тајност ових података потврдио је и начин на који су новинари обезбедили легитимне интересе и права јавности. Оно за шта су градске власти Београда и Влада Србије тврдили да је поверљиво, односно тајна, новинари су прибавили од других државних органа који то, с правом, нису третирали као тајну”, нагласио је Шабић.

“Подаци из царинске документације говоре да је бронзана скулптура достављена у деловима и оцарињена у јулу ове године, а збир износа наведених у царинским документима је девет милиона евра, односно не мање од милијарду динара”, додао је он.

“Тих хиљаду милиона динара су извесно за многе грађане огроман износ, али су ипак само, за сада позната доња граница коштања споменика јер треба им додати и бројне друге трошкове: хонорар аутора, трошкове спровођења конкурса, цену транспорта, трошкове ангажовања руских радника уместо радника из Србије”, навео је Шабић.

“Потпуно је непримерено даље ускраћивање, а поготово то да се уместо информација јавности нуде одговори у виду екстремно неукусних фраза: ‘То је као да питате колико је коштао Хиландар, Жича или Студеница’ “, рекао је Шабић.

Указао је да је “недопустиво, чак и увредљиво, изједачавати незавршен и контроверзан споменик с нашим вишевековним непроцењивим културним и историјским вредностима, од којих неке представљају елементе светске културне баштине. Ако неко себи и дозвољава да тако мисли, недопустиво је да мисли као средњовековни господар – ктитор, да ником није дужан да за новац који је потрошио положи рачун”.

Шабић сматра да власт информације о цени споменика “неспорно дугује јавности и треба да их стави на располагање што пре, без одлагања” и наглашава да је “то што су новинари истраживачи презентирали јавности царинске документе који макар индиректно указују на цену споменика Стефану Немањи, корисна, легитимна и легална новинарска активност”.

“Чак и лаицима је јасно да то ускраћивање у конкретном случају не може бити правдано разлозима ;предвиђеним законом: ;одбране, безбедности или међународних односа, односно да је немогуће препознати било какав легитиман разлог-за то”, додао је он.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар