Почетна » Зашто ВМА има најсавременији апарат који открива све врсте рака, али га две године не користи

Зашто ВМА има најсавременији апарат који открива све врсте рака, али га две године не користи

од Други Пишу
0 коментар

Супер сензитиван и најмодернији апарат на свету за рано откривање свих врста рака, али и десетине других обољења, међу којима је и ковид-19, већ две године налази се на Војномедицинској академији (ВМА) где чека дозволу за рад. Драгоцену употребу у раној дијагностици најтежих болести ове машине која спашава животе у бројним тестирањима доказали су најеминентнији лекари ове установе, који се боре да апарат буде хитно стављен у функцију.

Апарат ради на принципу нанотехнологије и вреди 100.000 евра, а регистровала га је Агенција за медицинска средства и лекове, Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) ставио га је на листу за дијагностичке апарате, док је Министарство здравља одобрило нове тумор маркере, који никада до сада нису коришћени у нашој земљи, а откривају све досад познате врсте рака.

Апарат је као донација стигао у ову установу, успешно прошао сва тестирања и евалуацију, али још увек није у редовној пракси лечења, која када буде одобрена могла би да врати ВМА у сам врх српског здравства, како наводе лекари.

“У питању је одличан апарат, можда најбољи са којим сам радио у својој вишедеценијској каријери. Мултифункционалан је, ради на принципу нанотехнологије, а без грешке помаже да се постави рана дијагностика у откривању рака, а пружа могућности за тестирање пацијената на најразличитија обољења. Апарат је донација за нашу престижну установу, добили смо га пре две године, урадили сва тестирања, а резултати су нас одушевили“, каже за Нова.рс пуковник проф. др Радоје Додер, чувени гастроентеролог, налечник Клинике за гастроентерологију и хепатологију на ВМА, који је од јануара до марта 2021. радио евалуацију овог апарата и све извештаје поднео надлежнима у нади да ће га хитно ставити у функцију.

Према речима стручњака из ове установе, апарат је током евалуације доказао своју супериорност у дијагностици у односу на све друге платформе.

„Овај апарат је толико добар, а остали апарати стари су више од 20 година и одавно су превазиђени. Највећи проблем је што не могу да открију ни близу онолико обољења, колико може овај“, наглашава проф. др Додер.

Овај медицински апарат користи нове тумор маркере, које нема ниједан други.

„Показује да ли неко у организму, на било ком месту има тумор. Постоје маркери, као ЦА242, који региструју колоректални карцином и рак панкреаса, што је досад било јако тешко рано дијагностиковати. Апарат се користи у свим болницама у Италији, посебно после пандемије јер много прецизније од ПЦР теста може да региструје присуство ковида“, каже проф. др Додер.

Како сазнајемо са ВМА, на тестирању пацијената током евалуације, овај апарат је, за разлику од старих који се користе већ две деценије, показао присутност тумора у 20 одсто случајева. Према резултатима старих апарата ти пацијенти били су потпуно здрави, а тек након тестирања новим тумор маркерима, упућени су на даљу дијагностику. Тестирани су и људи код којих су тумори наводно мировали, али када су прошли кроз овај систем, маркери су били повећани, јер је сензитивност много већа.

Наиме, првобитни план ВМА био је да се по завршетку тромесечне студије продужи евалуација апарата, а донација се даје на пет година. Међутим, неопходан је тендер за реагенсе апарата, који се упорно одлаже.

Апарат је инсталиран у лабораторији на Институту за медицинску биохемију ВМА, по одлуци главних клиничара и сагласности Управе ВМА, али није још пуштен у функцију, иако се за то залажу сви начелници клиника, за плућне болести, за неурохирургију, гастроентерологију, и друге.

“Тај апарат је већ две године код нас, а лекари са гастроентерологије су врло упорни да код нас и остане. ВМА мора да буде у врху пирамиде нашег здравства, а то значи да мора имати најсавременију опрему. Међутим, кад год је нешто ново, то иде мало спорије. Као кућа имамо интерес да радимо са најбољим апаратима, а реагенсе не купује ВМА, већ држава. У установи већ имамо старе апарате који су у стандардној процедури. Лекари су дали клиничко мишљење, али економија мора да буде таква да не иде на штету куће, па све морамо добро да проценимо”, каже за Нова.рс пуковник проф. др Бобан Ђорђевић, специјалиста реконструктивне хирургије на ВМА.

Циљ нам је да ВМА буде у врху, кажу лекари, који се боре за овај апарат.

„Радимо на томе да реактивирамо апарат, али сада су у току неке ствари које морамо решавати унутра ‚куће‘. Циљ нам је наравно да ВМА располаже са најбољим апаратима и да буде у самом врху здравства, због чега ћемо дати све од себе да ову машину ставимо у функцију што пре“, каже за Нова.рс пуковникдр Мирослав Броћић, специјалиста максилофацијалне хирургије са ВМА.

Србија друга по смртности од рака у Европи

У Србији драматично расте број оболелих од рака, а са пандемијом коронавируса, канцер у нашој земљи добија епидемијске размере, због чега је превенција и рана дијагностика од највећег значаја за будуће здравље грађана. Србија се наиме налази на 18. месту у Европи по учесталости обољевања од рака, а на неславној другој позицији по питању смртности од ове болести. Сваке године, код око 40.000 грађана открије се нека врста карцинома, а 30.000 њих изгуби борбу са болешћу. Годинама се понавља мантра да је рак излечив уколико се рано детектује, а фактор времена игра најважнију улогу у лечењу.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар