Почетна » Више гробних места на општини Гроцка

Више гробних места на општини Гроцка

од admin
0 коментар

Град предлаже изградњу новог гробља на граници између Лештана и Калуђерице. Радови почињу кад се реше имовинско-правни односи

НЕДОСТАТАК гробних места у Гроцкој требало би да постане прошлост за становнике ове општине, јер је град дао предлог за изградњу новог гробља у Калуђерици и проширење постојећих у Винчи, Болечу и Ритопеку. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда тренутно ради на решавању имовинско-правних односа како би се ускоро отпочело са радовима.

– Током 2016. године формиране су грађевинске парцеле и уређена је техничка документација и контрола за предметну саобраћајницу, а након завршеног решавања имовинског поступка приступиће се изградњи планиране саобраћајнице и паркинга – истичу из дирекције и напомињу да не знају када ће се тачно кренути са радовима.

Локација за градњу новог гробља планирана је на граници насеља Калуђерица и Лештане. Предвиђена површина за нова гробна места је 8,7 хектара. Постојеће сеоско гробље у Калуђерици је попуњеног капацитета, па су мештани овог насеља принуђени да погребе спроводе на околним гробљима.

– Калуђерици је одавно потребно ново гробље јер места за сахрањивање на постојећем сеоском гробљу више нема – истиче Данијела Делић, из ЈП „Пијаце и зеленило Гроцка“, који одржавају тренутно гробља на овој општини. – Према Статуту града Београда, ми као градска општина дужни смо да обезбедимо услове за обављање и развој комуналних делатности на нашем подручју, па ћемо сходно с тим радити на одржавању и уређењу самог комплекса – истичу надлежни из овог предузећа.

Најављена су проширења гробља и у Винчи и Болечу, која имају изграђене капеле за сахрањивање, на околна неизграђена земљишта. У Винчи ће се са тренутних 1,3 хектара проширити на 2,8, а у Болечу које је настало од сеоског гробља потребно је и уређење.

Гробље „Скордиска“ у Ритопеку датира још из античког периода, једно је од археолошких налазишта која уживају заштиту. Са овог места потиче и мањи уломак стаклене наруквице која датира из доба латена. Упркос историјском значају овог гробља на њему се и даље сахрањују становници Ритопека. У близини се налази и основна школа, па проширење није планирано на овој локацији. Постојећа гробна места би требало зеленилом одвојити од непосредне близине осмолетке. Град је, наиме, предложио нову локацију површине два хектара за коју се мора урадити геолошки елаборат ради провере повољности за ову намену.

ОДЛОЖЕНО УСВАЈАЊЕ ПРЕДЛОГА

НА седници Скупштине града, која је одржана средином априла, прва тачка дневног реда која се односила на план генералне регулације грађевинског подручја на територији општине Гроцка, прескочена је. Разлог је био велики број пристиглих амандмана на ову тачку дневног реда.

Ј. ДИНЧИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар