Почетна » „Све је кренуло од те беспризорне лажи Министарства одбране које је покушало да заташка смрт војника“

„Све је кренуло од те беспризорне лажи Министарства одбране које је покушало да заташка смрт војника“

од Други Пишу
0 коментар

„Невероватно делује да ни након две године од погибије подофицира Војске Србије Дејана Стојковића Више јавно тужилаштво у Новом Пазару није окончало предистражни поступак и да још увек не знамо ко је одговоран за Стојковићеву погибију“, каже за портал Нова.рс адвокат Никола Лакић који заступа Стојковићеву породицу, након што смо објавили да је поменуто тужилаштво наложило да се још једном испита узрок Стојковићеве смрт.

Више јавно тужилаштво у Новом Пазару донело је одлуку да се обави ново вештачење ради утврђивања узрока смрти старијег водника прве класе Дејана Стојковића, који је погинуо током припрема за војну вежбу „Муњевит удар 2021“ у Пештеру. Претходна вештачења утврдила су да је Стојковић страдао услед гушења, тачније тровања гасом у војном возилу у ком је био кобног дана. Тужилаштво је ипак, како смо недавно сазнали, 31. маја 2023. године ново вештачење повереило комисији вештака – Медицинском факултету у Београду – Институту за судску медицину.

„Невероватана је и наредба о новом вештачењу, а посебно ако се има у виду чињеница да се у списима предмета налази вештачење судског вештака Милоша Тодоровића из Крагујевца којим је утврђен узрок смрти, тачније да је Дејан Стојковић преминуо услед угушења и дејством хемијским средствима. Како је неспорна чињеница да је покојни Дејан преминуо у борбеном возилу услед испуштања опасног гаса и како је неспорна чињеница да је сама војна вежба спроведена мимо свих прописа онда неко мора да одговара за погибију Дејана Стојковица. Ко? На то питање мора да одговори Више јавно тужилаштво у Новом Пазару“, каже у разговору за Нова.рс адвокат Лакић.

На питање како коментарише то да ни после две године од трагичног догађаја, макар званично, не знамо који је узрок Стојковићеве смрти, адвокат Лакић објашњава да знамо и о њој говоре сведоци, али и други докази.

„Наступила је услед активирања гаса халон у борбеном возилу и свих осталих догађаја који су у међусобној повезаности, као сто је извођење вежбе мимо свих прописа и стандарда, неадекватне реакције надлежних на квар у возилу, неадекватне припреме…“ каже Лакић.

Подсећа и на то да је Министарство одбране, кобног дана, покушало да Стојковићеву смрт „гурне под тепих“ и заташка је. Како је Нова.рс раније писала, Министарство је штурим саопштењем на свом сајту објавило да је Стојковићу позлило, да је хитно превезен у болницу, али да му нажалост није било помоћи. На дан одржавања војне вежбе током чијих припрема је погинуо, о Стојковићу није било ни речи, а чак није одржан ни минут ћутања.

„Министарство је тог дана грубо слагало породицу покојног Дејана Стојковића, све припаднике Војске Србије и целокупну јавност да је Дејан преминуо тако што му је позлило и на тај начин покушало да цео случај гурне под тепих. Све је кренуло од те беспризорне лажи Министарства одбране које је у самом старту покушало да заташка случај“, каже Лакић.

Додаје да са нелагодном свим гледамо на чињеницу да је након две године Стојковићева смрт још у предистражној фази, те још немамо ни осумњичене.

„А да не говорим о томе што је тек након тога далек пут да у судском поступку се докаже и нечија кривица. Зато позивам Више јавно тужилаштво у Новом Пазару да што пре оконча предистражну фазу, да хитно спроведе истрагу и поднесе оптужницу против одговорних лица, како би у судском поступку дошли до правде“, закључује Лакић за Нова.рс.

Подсетимо, Стојковић се налазио у саставу посаде оклопног борбеног возила, а настрадао је пошто је, према незваничним информацијама, у непосредној близини возила дошло до снажне експлозије која је температуру подигла на 43 степена.

Стојковић је, како смо сазнали, свом надређеном пријавио квар на возилу и, према протоколу, вежба је морала бити обустављена. Ипак, наређено му је да настави даље, што је учинио, све док се један од војника није онсевестио. Стојковић је колегама рекао да изађу напоље и да се спасу, што су и учинили, али је за Стојковића већ било касно. Није му помогао ни лекар који се, док је војска дејствовала, пробио до Стојковића, али без боце за кисеоник, јер је на Пештеру тог дана није било.

Покушавајући да се одбране од оптужби да су покушали да сакрију своју одговорност за Стојковићеву смрти тиме што су саопштили да му је нагло позлило, Министарство одбране је саопштило да је покушана политизација целог случаја. Са друге стране, на питања портала и листа „Нова“ о овом случају Министарство одбране никада није одговорило.

Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

Јована Алексић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар