Почетна » Рекордан број присутних на тренингу у Врању показује важност оснаживања медијских радника у борби против претњи и насиља

Рекордан број присутних на тренингу у Врању показује важност оснаживања медијских радника у борби против претњи и насиља

Догађај у Врању организовала је Асоцијација независних електронских медија

од Жиг Инфо
0 коментар

Данас је у Врању одржан за сада најпосећенији тренинг за унапређење безбедности новинара којем је претходила презентација АНЕМ-овог месечног медијског мониторинга за месец јануар.

Бранко Чечен, искусни новинар, предавач, уредник и некадашњи директор Центра за истраживачко новинарство, одржао је веома посећен тренинг за новинаре и новинарке, а изузетно интересовање за учешће подстакла је атмосфера несигурности услед случајева из блиске прошлости када су се новинари и медији из овог региона нашли на удару непријатеља слободне речи. Неспосредно искуство појединих учесника тренинга дало је нов импулс тренингу у Врању током којег је фокус био усмерен на препознавање различитих облика насиља и претњи, као и на стратегије за даљу превенцију и заштиту.

Сличне обуке у оквиру пројекта „Систем превенције и заштите новинара“ Бранко Чечен је са великим успехом већ одржао у Београду, Чачку, Новом Пазару, Суботици, Шапцу, Новом Саду и Нишу а до краја године се планира одржавање сличних едукативних тренинга широм Србије.

“У Врању и Пчињском округу, новинарке и новинари трпе све врсте насиља као и њихове колеге у другим деловима Србије. Показали су велико интересовање за начине на које могу да умање могућност да им се такве ствари догађају, али и шта могу да предузму када се насиље догоди. На тај начин желе да утичу на смањење учесталости и степена насилности таквих догађаја, али и да анимирају локалне институције у превенцији и кажњавању насилника. Посебно поздрављам присуство припадника МУП и овдашњих тужилаштава на тренингу. Показали су да их заиста занима како све ово изгледа из угла нас новинара и на томе сам им заиста захвалан”, изјавио је Бранко Чечен по завршетку тренинга.

У Врању је такође представљен месечни медијски мониторинг АНЕМ-а за месец јануар који је презентовала једна од ауторки – адвокатица Круна Савовић. Она је предочила најважније налазе из извештаја који се тичу слободе говора, СЛАПП тужби, израде и имплементације нових прописа у медијској и повезаним сферама.

Круна Савовић

Круна Савовић предочила је увиде до којих се дошло током израде јануарског мониторинга медијске сцене у Републици Србији: „Присутни су упознати са закључцима извештаја о статусу људских права који израђује организација Human rights watch. У извештају је истакнуто да су независни новинари, и током 2023. године, били изложени како претњама и застрашивањима, тако и СЛАПП тужбама. Приликом израде мониторинга медијске сцене нарочиту пажњу изазвали су: покушај неовлашћеног преузимања Инстаграм налога новинарке ЦИНС-а Иване Милосављевић, претње упућене веб редакцији Н1 и притисак вршен на новинаре Вању Ђурић (Н1) и Жељка Вељковића (Нова С), претње које су због свог подкаста доживели аутори Ненад Кулачин и Марко Видојковић, физички насртај на новинара Небојшу Тодоровића и притисак на Ивану Јовановић, новинарку Бујановачких. Такође, речи је било и о првостепеној пресуди донетој поводом угрожавања сигурности Срђану Нонићу, као и о суђењу Стефану Илићу због илегалне градње која је за последицу имала то да је прозор редакције ОК радија био зазидан.“

Говорећи о СЛАПП тужбама, Круна Савовић акценат је ставила на налазе Мреже организација удружених у борби против СЛАПП тужби у Европи (ЦАСЕ коалиција), али и на првостепену ослобађајућу пресуду донету у кривичном поступку који је Никола Петровић, бивши директор Електромреже и кум председника Републике Србије, покренуо против новинарки КРИК-а Драгане Пећо и Весне Радојевић.

Излагање адвокатице Савовић било је одличан увод у отворени разговор о случајевима претњи и напада којима су претходних година били изложени новинари и новинарке Лесковца, Врања и других градова унутар Пчињског округа на састанку Сталне раде групе за безбедност новинара који је уследио.

Догађај у Врању организовала је Асоцијација независних електронских медија, у оквиру пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“, подржаног од стране Европске комисије и медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији.

 

Фотографије: Марија Чечан

Можда ти се свиди

Оставите коментар